Bine ați revenit la articolul dedicat deprinderii cu numărul 6, din seria „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace” de Stephen R. Covey! Hai să vedem despre ce este vorba în acest capitol!
***
Mi-a luat ceva vreme până să decid cum pot să exemplific mai bine conceptul de sinergie.
Apoi mi-am dat seama că niciun alt exemplu nu ar fi fost mai bun decât unul pe care natura ni-l oferă în fiecare zi.
Autorul zice că sinergia asta ar fi atunci când 1+1=3. Un calcul pentru care la școală ai fi fost ars pe rugul aritmeticii.
Dar natura e acea doamnă care e atât de cool încât își face propriile reguli. Și sunt ale naibii de bune.
Atunci când o parte conlucrează cu o altă parte și reiese ceva superior a ceea ce ar fi putut avea separat, eh, atunci se poate spune că sinergia și-a făcut treaba.
Gata, gata, trecem la exemplul cu natura.
Uită-te la flori și la albine.
Florile au nevoie să se înmulțească, iar albinele au nevoie de hrană. Cele 2 lucrează sinergic, fiecare obținându-și scopul, la un nivel la care reușim și noi să avem o grămadă de beneficii. Separat, nu ar fi putut fi posibilă nici polenizarea, nici hrana albinelor și nici minunata miere.
Sinergia e despre faptul că 2 capete sunt mai bune decât unul singur
Extrapolând concepul de sinergie în natură și în viața noastră de zi cu zi, aș numi-o cooperare, la care se adaugă creativitate, o minte deschisă și un spirit de aventură pentru a identifica noi soluții pentru probleme vechi. Pentru că da, poate fi o adevărată aventură să spargi cercul în care te învârți uneori făcând aceleași lucruri, dar așteptându-te la rezultate diferite.
Dar sinergia nu se întâmplă pocnind din degete. Este un proces. Și de cele mai multe ori procesele sunt destul de lungi anevoioase, pentru că trec prin mai multe etape.
„Întregul e mai mult decât suma părților lui. Aici unu și cu unu fac trei, uneori chiar mai mult.”
De ce e atât de greu să acționezi în sinergie?
Pentru că suntem programați să reacționăm agresiv la situații în contradicție cu părerile noastre.
Pentru că avem impresia că noi le știm pe toate și că doar părerea noastră este cea care contează. Uneori din egoism, alteori din încăpățânare.
Pentru că am fost învățați că tot ce e diferit, e rău sau greșit.
Pentru că individualizăm atât de mult încât ne-am separat de întreg.
Mai găsiți voi altele?
Sinergia înseamnă valorificarea diferențelor, acceptarea faptului că suntem diferiți și că nu suntem în competiție. Practic, o completare a aptitudinilor noastre. Eu știu asta, tu știi ailaltă și împreună facem un întreg.
Este ca și cum am încerca să construim un puzzle. Eu am o piesă, tu o ai pe cealaltă, dar niciunul dintre noi nu vrea să o scoată din buzunar pentru că nu ne punem de-acord a cui e mai bună sau cine o scoate primul. Așa că rămânem fiecare cu piesa lui de puzzle, frumoasă și bună, dar nevalorificată sau limitată ca potențial.
Sinergia înseamnă o a treia cale
Nu a mea, nu a ta, ci a noastră. Nu un compromis, pentru că în această situație apare frustrarea la mijloc, așa că rezultă un calcul dezavantajos: unu și cu un fac în cel mai bun caz unu și jumătate.
Cum interpretați sinergia? O resimțiți în vreo latură a vieții voastre, familie ori profesie?
CITEȘTE TOATĂ SERIA:
CELE 7 DEPRINDERI ALE PERSOANELOR EFICACE
3. Pune prioritățile pe primul loc
5. Încearcă mai întâi să înțelegi și apoi să fii înțeles
6. Acționează în sinergie
7. Ascute fierăstrăul (urmează)