Categories
Cărți, La Dolce Vita

Bine ați revenit la articolul dedicat deprinderii cu numărul 2, din seria „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace” de Stephen R. Covey! Articolul anterior a avut un feedback extraordinar, ceea ce nu poate decât să mă bucure. Hai să vedem despre ce este vorba în acest capitol!

Începe cu gândul la final – rescrierea scenariului

Deprinderea 1 se bazează pe acțiune, pe ideea că suntem răspunzători de situația prezentă:

„Programul care mi-a fost dat din copilărie, de către oglinda socială, nu e sănătos. E un scenariu care nu-mi place. E falimentar. Îl pot schimba.”

Deprinderea 2, în schimb, concentrează în jurul său imaginația și capacitatea de a vizualiza și de a crea mental ceva ce încă nu este vizibil. Se bazează pe principiul că fiecare lucru este creat de două ori – prima dată în plan mental și a doua oară în plan fizic. Cum să spun pentru a mă înțelege mai bine? Hmm…e ca atunci când un arhitect face planul unei clădiri, pentru ca apoi să o vadă clădită și funcțională, așa cum a gândit-o. Sau ca atunci când vrei să pleci într-un city-break și plănuiești cele mai bune rute. Sau ca tiparul unei rochii și croiala propriu-zisă. 

Dacă nu faci un efort conștient de a vizualiza cine ești și ce vrei în viață, atunci dai putere altor oameni și împrejurărilor să-ți modeleze viața și pe tine, implicit.

Deci, ce vrei să te faci când o să fii mare? Cât de banală și clișeică pare această întrebare, dar câtă putere are! Așadar, te afli în acest moment acolo unde ți-ai imaginat că vei fi? Ești cine ai crezut că o să fi? Faci ceea ce ai visat că vei face? Uneori oamenii se păcălesc singuri cu succese goale, sacrificând lucruri mult mai importante în detrimentul altora, fără să-și dea seama de adevărata pierdere pe care o au. Ai grijă, dacă scara ta nu se sprijină pe un perete drept, fiecare pas pe care îl vei face te va duce din ce în ce mai repede către drumul greșit.

Declarație de misiune personală

Pentru a concretiza această deprindere în cel mai eficace mod, este necesară formularea propriei declarații de misiune. Cine vrei să fii, ce vrei să faci, care sunt valorile și principiile după care vrei să-ți trăiești viața? Stabilește-ți drumul pentru a vizualiza destinația.

În acest capitol este vorba despre (re)conectarea la propria unicitate și definirea liniilor directoare personale, morale și etice în care vă puteți exprima și împlini cu bucurie viața. Înseamnă să începi fiecare zi, fiecare task, fiecare acțiune cu o vizune foarte clară asupra a ceea ce vrei să obții într-un final și apoi să duci lucrurile în acea direcție folosindu-ți proactivitatea.

E planul care te pregătește pentru succes, pune obiectitvele în prim plan și-ți reamintește cine ești și ce vrei. Te face liderul propriei vieți, nu un personaj care trăiește după dorințele altora.

Recomand să vă luați un răgaz în care să vă depărtați de toată agitația cotidiană și să puneți pe hârtie această declarație personală. Sunteți acolo unde v-ați dorit să fiți sau v-a luat valul vieții și sunteți trăiți de împrejurări? Este un exercițiu important pentru că ajută să vă recalibrați prezentul cu dorințele, așteptările și bucuriile viitorului. 

V-am lăsat mai jos și un videoclip care o să vă ajute să înțelegeți și mai bine cum funcționează această deprindere. 

CITEȘTE TOATĂ SERIA:

Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace

1. Fii proactiv

2. Începe cu gândul la final 

3. Pune prioritățile pe primul loc 

4. Gândește câștig / câștig

5. Încearcă mai întâi să înțelegi și apoi să fii înțeles

6. Acționează în sinergie (urmează)

7. Ascute fierăstrăul (urmează)

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
By Amalia

Ma bucur ca ai citit articolul si sper ca ti-a placut. Tu ce ai de zis despre asta?
Ne vedem in comentarii!

14 replies on “(2) Începe cu gândul la final – Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace”

Catalina Comansays:

Eu nu prea am stat fata in fata cu mine, sa imi astern gândurile si dorintele pe hartie. Cred ca ar fi cazul sa fac o schimbare.

Uneori reușesc să-mi aștern pe hârtie (agendă) gânduri, planuri sau lucruri frumoase.
Alteori, intru într-un vârtej din care ies cu greu. Am învățat însă ceva: cea care va rămâne cu mine până la sfârșitul vieții, sunt eu!
Felicitări pentru articol!

Madalina Orossays:

Eu mereu incer sa imi pun pe hartie toate gandurile, ma ajuta sa imi setez prioritatile si sa ma organiza cat mai bine!

Dream big little girlsays:

Eu recunosc ca m-a luat valul vietii si chiar nu sunt unde mi-as dori! Foarte bune sfaturile tale si cred ca e timpul sa pun pe hartie si sa ma gandesc bine la ceea ce vreau sa fac.

Probabil ca voi recurge si eu la aceasta metoda, a scrierii gandurilor pe hartie, deoarece am ceva timp de cand ma simt efectiv pierduta in spatiu si desi cred eu ca am identificat ceea ce vreau sa fac cu mine si cu viata mea, tot nu imi gasesc locul.

Cand nu iti gasesti locul, trebuie sa incepi sa ti-l faci 😀 Sa incepi sa te cunosti mai bine, sa descoperi ce-ti place si ce nu, ce vrei si ce nu. Mi-a placut mult capitolul asta pentru ca mi-a descchis ochii cu ceva – este bine sa incepem fiecare lucru avand in gand finalitatea lui. Adica cum vrei tu sa fie si apoi sa actionezi in directia aceea. Uite, eu am observat ca desi imi setam in minte ce voiam sa obtin, de cele mai multe ori uitam pe parcursul drumului si ma duceam de colo-colo in functie de ce voiau altii. Obiectiv in minte + plan de actiune + consecventa si nu are cum sa nu iasa orice ai in cap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *