Categories
Cărți, La Dolce Vita

Prima intracțiune cu cartea asta a fost un blocaj. Mi-a dat knockout. Eficace sau eficient? 

Aham, așa credeam și eu. Sinonime, dar nu prea. 

Eficient ești atunci când faci lucrurile cum trebuie (doing things right). 

Eficace ești atunci când faci lucrurile care trebuie (doing the right things).

Ai găsit diferența?

Eficiența se traduce în productivitate pe termen scurt, adică să îndeplinești un anumit obiectiv în cel mai scurt timp și folosind cât mai puține resurse. 

Eficacitatea înseamnă să îți atingi scopul în mod repetat, iar efectele lui să fie de durată, ceea ce atrage după sine succesul, în toate formele sale.

De unde rezultă că o combinație între eficace și eficient te-ar duce către o viață (mai) bună.

Dacă ai mai frunzărit articolele mele din categoria asta, îmi cunoști deja preferințele în materie de cărți. Citesc cu entuziasm cărți de dezvoltare personală și financiară, cărți de marketing și de psihologie. Ah, și mai presar puțină picanterie aducând pe noptieră câte-un titlu de beletristică, nu atât de des cum mi-aș dori.

Pe scurt, în cartea asta, Stephen R. Covey despică firul problemei nu în patru, ci în șapte deprinderi, pe care el le consideră definitorii în construirea omului de succes.

Am zis „pe scurt”, dar o să fac ceva diferit de data aceasta. Pentru că nu am reușit să-mi comprim părerile într-un singur articol, o să vă spun despre fiecare deprindere în parte.

Am ales să fac așa pentru că e o carte un manual care te ajută să te desprinzi de paradigmele cu care am fost crescuți și ne îndreaptă către valori compatibile cu succesul.

Hai să ne imaginăm următorul scenariu – sâmbătă dimineața, obosit după o săptămână intensă de lucru, te întinzi cu nonșalanță în așternuturile confortabile. E minuntat de reconfortant, când auzi o bormașină, mobilă mutată prin casă, pereți dărâmați cu ciocanul. Unul dintre vecini își remodelează casa.

Exact așa m-a prins pe mine cartea asta. Am dat-o de colo-colo crezând că e dificil de citit, m-am retras într-o zonă de confort. Mi-am făcut greu curaj s-o încep, dar când am început s-o citesc, am simțit că e aceea carte pe care ai lăsa-o, dar nu te lasă ea pe tine. Nu te lasă până nu îți îmbunătățește viața.

Vezi tu, mie de-aia îmi place să citesc cărți de dezvoltare personală. Simt cum fiecare dintre ele mă ajută să mă șlefuiesc, să-mi „redecorez” interiorul pentru a dobândi un exterior care emană confort, încredere, putere, răbdare, pozitivism, bucurie. Și ar mai fi.

CELE 7 DEPRINDERI ALE PERSOANELOR EFICACE – INTRODUCERE

Autorul a studiat 200 de ani de literatură americană axată pe succces și a găsit niște tipare.

Tot ce a citit aparținând celor mai actuali 50 de ani conținea tehnici și soluții de moment, „pansamente” și „aspirină” sociale menite să aducă rezolvări rapide ale unor probleme critice.

Prin contrast, literatura celor 150 de ani de după 1776 era focusată pe integritate, modestie, fidelitate, curaj, dreptate, răbdare, hărnicie, simplitate.

În introducere vorbește despre paradigme, termen ce provine din limba greacă, la origine un termen științific, iar azi folosit cu sensul de model, terorie, mod de percepere a unui lucru, supoziție sau etalon. Practic, am putea spune că este felul în care percepem și interpretăm lumea prin prisma filtrelor personale.

 „Felul în care vedem problema este însăși problema.”

Suntem suma obiceiurilor noastre. Caracterului nostru este format din deprinderi, cele mai multe inconștiente sau dobândite din familie ori din socientatea în care trăim, care ne determină eficacitatea sau ineficacitatea. Tot el ne spune că deprinderile pot fi educate, dar atenționează că este un proces extrem de greu inițial, și din ce în ce mai natural ulterior. Compară acest proces cu călătoria spațială Apolo 11. Pentru a reuși să se desprindă de forța gravitațională a Pământului, naveta a avut nevoie în primele minute ale decolării de mai multă energie decât s-a consumat ulterior în jumătate de milion de mile.

 Schimbarea de paradigmă e un proces de durată pentru că implică demolarea acelor principii inoculate din copilărie și dezvoltate pe parcursul vieții și reconstrucții interioare prin adăugarea de principii ce duc spre dezvoltare. Implică mult efort în prima fază a procesului, dar ulterior devine din ce în ce mai natural. 

CELE 7 DEPRINDERI ALE PERSOANELOR EFICACE:

 FII PROACTIV, NU REACTIV

 ÎNCEPE CU GÂNDUL LA FINAL

 PUNE PRIORITĂȚILE PE PRIMUL PLAN

 GÂNDEȘTE CÂȘTIG/CÂȘTIG

 ÎNCEARCĂ MAI ÎNTÂI SĂ ÎNȚELEGI, APOI SĂ FII ÎNȚELES

 ACȚIONEAZĂ ÎN SINERGIE

  ASCUTE FIERĂSTRĂUL


Sper că am reușit să transmit măcar jumătate din bucuria mea de a fi descoperit această carte. Ne vedem curând cu recenzia primului capitol!


[Vezi preț pe Elefant

CITEȘTE SI:  Suntem ceea ce facem în mod repetat.

Spread the love
By Amalia

Ma bucur ca ai citit articolul si sper ca ti-a placut. Tu ce ai de zis despre asta?
Ne vedem in comentarii!

One reply on “Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *