tata bogat tata sarac

Cartea de azi: Tata Bogat, Tata Sărac | ROBERT KIYOSAKI


Ziceam acum ceva luni, în articolul acesta despre cât de importantă este educația financiară pentru generația nouă.

Gândiți-vă doar cât de mult am pierdut noi din simplul fapt că școala ne-a pregătit să devenim buni memoratori, dar nu ne-a spus nimic despre viața de după. Nu, nu ACEEA, ci viața care începe odată cu finalizarea studiilor. Cea în care trebuie să supraviețuiești facturilor ce nu iartă pe nimeni. Și e tare scump să trăiești în ziua de azi! Dar asta e altă poveste.

***

Legat de carte, că despre ea vreau să povestim astăzi, din start vreau să spun că nu sunt 100% de acord cu ceea ce spune autorul. O mare parte din informații sunt însă o adevărată mină de aur pentru cel care citește cu mintea deschisă. De fapt, pe lângă coordonatele de la care să pornești în călătoria asta de auto-educare financiară, este și o carte motivațională.

Tata Bogat Tata Sarac in 3 propoziții

1. Tata Bogat Tata Sarac este povestea lui Robert Kiyosaki, care prins între mentalitățile a 2 tați total opuși ca și abordare a laturii financiare, a fost nevoit să se decidă pe care îl urmează ca model în viață. Si s-a decis cand avea 9 ani.
2. Oamenii se confruntă cu probleme financiare pentru că deși au trecut prin școală, nu au învățat nimic despre cum funcționează, de fapt, banii. Ca rezultat, învățăm să lucrăm pentru bani, dar nu și cum să facem banii să lucreze pentru noi.
3. Cumpărarea unei locuințe nu este o investiție, ci o cheltuială, așa că trebuie să invatam sa facem diferența dintre active și pasive.

Top 5 IDEI din Tata Bogat Tata Sarac

1. Cei săraci și cei din clasa de mijloc lucrează pentru bani. Bogații pun banii să muncească pentru ei.
2. Nu e vorba despre cât de mulți bani faci, ci cât reușești să păstrezi.
3. Bogații cumpără active, iar cei săraci cumpăra pasive (datorii), despre care cred că sunt active (investiții).
4. Este esențial ce faci cu banii după ce-i obții, cum îi împiedicii pe alții să ți-i ia, cât de bine îi păstrezi și cum îi faci să muncească pentru tine.
5. Cel mai de preț bun aflat în posesia noastră este propria minte.

Cele 6 lecții din Tata Bogat Tata Sarac

Lecția 1: Cei bogați nu muncesc pentru bani
Lecția 2: De ce trebuie predat alfabetul financiar
Lecția 3: Vezi-ți singur de afacerea ta
Lecția 4: Istoria impozitelor si puterea companiilor
Lecția 5: Cei bogați inventează banii
Lecția 6: Munciți ca să învățați, nu munciți pentru bani

Ce mi-a placut

Cartea chiar are la bază o poveste captivantă și te ține prins pagină după pagină. Mi-a luat 2 zile s-o termin și am luat-o cu mine inclusiv la munte.
Deși este o carte despre educația financiară, stilul este foarte accesibil, astfel încât se citește ușor, iar anumite idei îți rămân în minte pentru că le spune în mod repetat, folosind cuvinte diferite.
Oferă niște insight-uri foarte bune despre cum funcționează banii. O să-ți schimbe (poate) mentalitatea asupra banilor.
Te învață să faci o diferență între active și pasive. Activele sunt cele care îți produc venituri, iar pasivele sunt cele care aduc cheltuieli. De asemenea, îți demonstrează și de ce cumpăratul unei locuințe este un pasiv și cum ai putea întoarce jocul în favoarea ta.

Ce nu mi-a placut

Nu este tocmai o carte practică. Îți deschide niște portițe noi, dar nu te învață efectiv ce și cum să faci. În ultima parte a cărții oferă câteva detalii legate de inveștiții financiare și imobiliare, însă nu sunt tocmai ușor de pus în practică.
Își exprimă punctul de vedere ca fiind unicul și cel mai bun și cataloghează săracii într-un mod care i-a atras numeroase critici. Vorbește despre viața oamenilor „săraci” ca fiind una de-a dreptul deplorabilă, vorbind chiar de ceea ce el numește Cursa Șobolanului: Termini școala, te angajezi, te căsătorești, iei un credit pentru o casă, faci un copil și apoi te lupți cu neajunsurile, pentru că pe măsură ce veniturile cresc, cheltuielile cresc și ele vertiginos.

Citate preferate din carte

★ „Banii sunt o formă de putere. Dar și mai puternică este educația financiară. Banii vin și se duc, dar dacă ai o anumită educație în privința felului în care acționează banii, poți câștiga de pe urma acestei învățături și poți să începi să-ți construiești averea.”

★ „Majoritatea oamenilor își petrec existența într-o permanentă goană după leafă, după mărirea salariului, după o slujbă sigură tocmai din pricina sentimentelor de dorință și teamă. Ei nu se întreabă realmente încotro îi poartă aceste gânduri stăpânite de sentimente. „

★ „La școală învățăm că nu e bine să greșești și suntem pedepsiți de fiecare dată când greșim. Și totuși, dacă priviți cu atenție felul în care sunt concepuți oamenii, ei învată tocmai din greșeli. Învățăm să mergem căzând mai întâi. Dacă n-am fi căzut nicidată, n-am fi mers niciodată. […]. Același lucru este valabil și în cazul îmbogățirii. Din păcate, principalul motiv pentru care majoritatea oamenilor nu sunt bogați este că se tem să nu piardă. Cei care evită eșecul, evită și reușita.”

★ „Dacă vrei ceva, trebuie mai întâi să dai ceva. Cred în puterea reciprocității și dau ceea ce vreau. Vreau bani, dau bani. Și îmi vin însutit.”

Este pentru tine dacă:

Vrei să-ți îmbunătățești viața prin însușirea unor noțiuni financiare, dar explicate într-un mod atât de simplu, încât și un copil le-ar înțelege; dacă vrei să capeți o nouă perspectivă asupra mecanismului de funcționare a banilor.

Concluzia mea

Este o carte bună, are noțiuni financiare  explicate într-un mod facil și oferă o bază de la care să pornești. Este una dintre cărțile pe care le-aș reciti și cel mai probabil nu o să fie singura dintre cărțile lui Kiyosaky ce-mi va trece prin mână.

[Vezi preț pe Elefant]      [Vezi preț pe Libris]

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

18 Comments

  1. Amalia

   Ma bucur tare mult sa aud asta, chiar e o carte buna de citit si recitit. Eu am luat-o de pe elefant cu 22 lei, gasesti link la finalul articolului, insa momentan e indisponibila. Am incercat s-o cumpar din nou pentru un cadou de Craciun, dar…o sa dau o raita prin librariile din cartier.

 1. ion anamaria

  Vai cat de mult mi-a placut sa citesc recenzia ta. Imi place cartea , desi asa cum ai spus si tu doar deschide niste portite,nu ne nvata ce si cum sa facem. Dar oricum e foarte bine daca am citi-o toti, asa poate am fi mai chibzuiti si am face schimbari , ordine , cine stie.

 2. zanfir anamaria

  Vai cat de mult mi-a placut sa citesc recenzia ta. Imi place cartea , desi asa cum ai spus si tu doar deschide niste portite,nu ne nvata ce si cum sa facem. Dar oricum e foarte bine daca am citi-o toti, asa poate am fi mai chibzuiti si am face schimbari , ordine , cine stie.

Lasă un răspuns