Categories
Cărți, La Dolce Vita

Nu ai cum să nu fi auzit de proactivitate, mai ales dacă ai avut o perioadă în care ți-ai căutat un loc de muncă (cine nu a avut?).

„Viitorul membru al echipei noastre trebuie să fie o persoană proactivă.”  

Aproape în toate anunțurile de angajare.

Mereu m-am întrebat cum o fi persoana aia pe care o vor toți în echipa lor. Am împărțit cuvântul în două și mi-a ieșit PRO + ACTIV, adică cineva care să fie mereu de acord cu chestii, să fie pozitiv și foarte…activ, presupun?

Stephen Covey spune că a fi proactiv înseamnă mai mult decât a prelua inițiative. „Exprimă faptul că, în calitatea noastră de ființe umane, suntem răspunzători de viețile noastre.” Proactivitatea este o deprindere care se poate învăța, pentru că, până la urmă, comprtamentul nostru este format din suma hotărârilor noastre, nu a condițiilor de viață. 

Între STIMUL și RĂSPUNS se află libertatea de a alege

Nu-i îndoială de acest lucru, dar uneori este atât de greu să reacționezi rațional în fața unei situații neplăcute…Autorul spune că „nu ceea ce ni se întâmplă ne contrariază ori ne lezează, ci răspunsul pe care-l dăm evenimentelor.” 

La polul opus persoanei proactive, întâlnim persoana reactivă, care lasă circumstanțele și condițile de viață să o controleze total. O persoană reactivă va găsi întotdeauna tot felul de scuze și de motive pentru situația în care se află, pentru care lucrurile nu merg așa cum i-ar dori. Se simte neputincioasă, se victimizează. Se poartă de parcă viața ar acționa asupra lor fără consimțământ.

Între stimul și răspuns se află un spațiu. Persoanele proactive îl conștientizează și văd în el posibilitatea de a alege următoarea  reacție. Persoanele reactive nu-l văd. Ele cred că stimulul și răspunsul sunt interdependente și că stimulul duce automat la un răspuns anume. Dacă vremea este neplăcută, vor fi într-o stare proastă. Dacă obțin un feedback negativ din partea altei persoane, vor simți nevoia să reacționeze agresiv. 

Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace – Ce presupune proactivitatea?

A fi proactiv nu este un lucru tocmai ușor, nu-i așa? Trebuie să te lupți cu tine și cu NU-ul din brațele tale, să-ți dozezi comportamentul și acțiunile cu foarte multă motivație și apoi să o iei de la capăt.

Proactivitatea presupune efort.

Adevărul este că, fiecare dintre noi trecem prin diferite momente ale vieții în care ne găsim fie de-o parte, fie de cealaltă a baricadei. Este firesc să fie așa. Însă cu siguranță, fiind în ambele tabere, îți dai și tu seama că rareori ai obținut rezultate pozitive fiind reactiv. Reactivitatea nu te lasă să crești, să te dezvolți, așa că a crea obiceiul de a fi proactiv îți va aduce doar beneficii pe termen lung. Totul ține de alegerile pe care le facem. 

Și totuși, nu-i așa de greu precum pare. Dacă analizăm anumite aspecte care ne duc la reactivitate, ne va fi mult mai ușor să întoarcem cârma către proactivitate. Limbajul este unul dintre acești factori. De exemplu, îți dai seama că ești reactiv atunci când spui următoarele:

„Ăsta sunt. Așa sunt făcut”. Adică aceste lucruri te supun lor, tu nu ai nimic de spus în privința asta.

„Omul ăsta mă scoate din fire”. Adică tu nu ești responsabil. Cealaltă persoană este vinovată că te-a făcut să te simți într-un anumit fel.

„Nu pot să fac asta. Nu am timp”. Adică timpul limitat îți dirijează acțiunile.

„Sunt nevoit s-o fac.” Adică nu ai libertatea de a-ți hotărî acțiunile.

proactiv-reactiv

Cercul preocupărilor și cercul de influență

Citind primul capitol, mi-am dat seama că în ultima vreme, de prea multe ori mă identific cu persoana reactivă. De mult prea multe ori. Ceea ce nu este ok, pentru că nu-mi face bine pe niciun plan. Intelectual, îmi pot da seama că stările mele proaste și grijile pe care mi le fac în majoritatea timpului nu sunt altceva decât rezultatele reactivității. Și totuși, de multe ori mă găsesc în situații în care mă aud spunând „nu pot să fac nimic”, „mă scoate din fire” ori chiar „trebuie să fac”. Adesea văd stimulul și răspunsul legate între ele cu superglue. Ratez cu brio spațiul dintre ele în care aș putea să…aleg. 

Autorul vorbește în acest capitol despre un model mental care ar putea să ne ajute, pe care îl numește Cercul Preocupărilor și Cercul Influenței. 

Imaginează-ți un cerc în care s-ar afla toate preocupările tale legate de: sănătate, educație, bani, copii, loc de muncă, etc. Practic toate lucrurile pentru care îți faci griji constant și care nu te lasă să dormi bine noaptea. Chiar și cele mai mici lucruri. Acesta e cercul preocupărilor.  

Acum imaginează-ți un cerc în interiorul cercului preocupărilor în care pui problemele pe care le poți influența într-o măsură mai mică sau mai mare. Da, situația financiară ne face un nod mare în stomac de câte ori ne gândim acolo, dar există lucruri pe care le putem face pentru a ameliora situația, cum ar fi să economisim, să găsim o sursă alternativă de venit sau să cerem o mărire de salariu. Acesta e cercul de influență

cercul de influenta si cercul preocuparilor

sursa: twitter.com

Unele lucruri nu vor putea niciodată să treacă din cercul preocupărilor în cercul de influență, pentru că pur și simplu nu avem control asupra lor. Nu este ca și cum ai putea să-i spui corpului tău să nu facă cancer sau să influențezi total hotărârile altor oameni.

Ce-i diferențiază pe proactivi de reactivi este locul unde petrec cel mai mult timp, energie și atenție. Persoanele reactive se focusează pe cercul preocupărilor, iar persoanele proactive pe cercul de influență. Partea proastă e că pierdem atât de multă energie în cercul preocupărilor, cu lucruri pe care nu le putem controla, care ne paralizează și ne împiedică să ne ducem în zona de influență, care se micșorează pe măsură ce ne adâncim în griji. 

Cum să fim mai proactivi?

Numele meu este Amalia și petrec foarte mult timp în cercul preocupărilor. Îmi fac mii și mii de griji cu privire la lucruri care probabil  nu se vor întâmpla niciodată. Nu-mi reneg instinctul, care de multe ori a fost acolo când am avut nevoie (mulțumesc), dar oh, scenariile astea din capul meu…zău că nu mi-ar fi dor de ele. Iată ce putem face pentru a deveni mai proactivi:

Fă o listă cu toate lucrurile care te îngrijorează.

Acum trage adânc aer în piept, ia-le pe rând și întreabă-te „Pot să schimb cu ceva asta?” Influența ta s-ar putea să fie foarte scăzută, dar dacă există, atunci trecem acea preocupare direct în lista de influență. Dacă ți-e greu să faci asta, roagă un prieten (proactiv) să te ajute.

Acest exercițiu este bun pentru că te face să-ți dai seama cât de mult control ai de fapt asupra vieții tale.

Ai grijă la felul în care te exprimi. 

Limbajul ne influențează modul în care vedem lumea. Dacă folosești fraze reactive, foarte probabil că vei acționa așa și viceversa. De câte ori începe gura să folosească un limbaj reactiv, schimbă macazul și treci la cel proactiv (vezi imaginea cu cele două limbaje).

Acționează. 

Indiferent de cât de neînsemnat ți s-ar părea ceea ce faci, simplul fapt că acționezi și nu stai așteptând ca situația să se rezolve de la sine e deja începtul proactivității. 

Aruncă o privire în cercul de influență. Ce ai putea face pentru a schimba în mod pozitiv ceva? Nu trebuie să faci o schimbare foarte mare. De fapt, e de preferat să nu fie o schimbare mare. Oricare ar fi problema, sparge-o în obiective și rezolvă-le cu pași mici.

Dacă nu preiei controlul asupra acțiunilor tale, viata va trece ca un film regizat de altcineva, iar tu vei fi trăit, nu vei trăi. 

În cercurile astea 2 plătești cu timp și energie. În funcție de locul în care alegi să stai, se va calcula și calitatea vieții tale. Te focusezi de preocupări – devii reactiv. Te axezi pe soluții pentru a influența situația – devii proactiv. 

Să nu uiți că energia pozitivă extinde cercul de influență, iar energia negativă îl face tot mai mititel.

Hai să mergem toți în cercul unde nu dăm vina pe nimeni pentru problemele noastre și nu găsim scuze pentru orice. 

Hai, v-am pupat! Ne vedem acolo!

CITEȘTE TOATĂ SERIA:

Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace

1. Fii proactiv

2. Pune prioritățile pe primul loc

3. Pune prioritățile pe primul loc 

4. Gândește câștig / câștig

5. Încearcă mai întâi să înțelegi și apoi să fii înțeles 

6. Acționează în sinergie (urmează)

7. Ascute fierăstrăul (urmează)

 

Spread the love
By Amalia

Ma bucur ca ai citit articolul si sper ca ti-a placut. Tu ce ai de zis despre asta?
Ne vedem in comentarii!

20 replies on “(1) Fii proactiv – Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace”

Revin cu deprinderea 2. Cartea e geniala, citesti si te auzi spunand mereu „wow, deci asa?” Singura provocare (O NIMICA TOATA! :P) e sa pui in practica informatiile de acolo si sa te tii de ele. 🙂

Daca-ti place articolul, sa vezi cartea cum e, Denisa… Pare greoaie la inceput, dar odata ce te pornesti sa citesti, iti dai seama ca ai vrea sa nu se mai termine. Cel putin la mine asa a fost 😀

Foarte util articolul! Dacă am aplica măcar câteva din aceste lucruri viața noastră ar fi mai ușoară. Și eu sunt la fel, îmi fac foarte multe griji pentru orice și mi-ar plăcea sa scap de acest obicei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *