fobie de doctor

Copilul crescut cu doctorul bau-bau devine adultul cu fobii de mâine

„Dacă nu ești cuminte, te duc la doctor. Dacă vorbești neîntrebat, doamna doctor o să-ți facă o injecție în limbă. Tu vrei să chem ambulanța dacă nu dormi?”

Vă sună și vouă cunoscut?

Îmi amintesc și acum de doamna învățătoare din clasa a doua, care ne mai lăsa din când în când singuri în clasă. Înainte să plece, avea grijă să ne spună că dacă vorbim între noi o cheamă pe asistenta școlii să ne facă vaccin în limbă până ni se umflă. 

#copiitraumatizați 

Mna, mai alterna cu papagalul ascuns în dulapul închis cu cheia, care înregistrează tot ce vorbim noi. 

#paranoia

Adulții ăștia… au băgat spaima în noi în fel și chip și acum fugim de halatul alb ca dracu’ de tămâie. Să nu auzim de ei, să nu-i vedem la culoare. Ce, farmacista aia nu are și ea studii medicale? Știe ea ce să ne dea să ne facă bine. Parol că are o pastilă-minune pentru orice durere. Și iei un pumn de pastile care maschează simptome, dar nu rezolvă nici pe departe problema.

Hai să ne facem bine la cap și să înțelegem că deși ne zgârie pe creier cuvântul, „trebuie” să ne facem un obicei din a merge la medic, că altfel ne mor oameni pe capete. În jurul meu, probabil că și-n jurul vostru. Oameni care nu au mers la timp la medic de rușine, de comoditate, de prea scump sau de „nu mi se întâmplă mie asta”.

Da, știu că o să-mi spuneți că sistemul medical din România e la pământ. Că ne pleacă oamenii buni din țară. Se duc către o lume mai bună. Că trebuie să mergi cu o atenție, o măslină sau cu plicul doldora. Că stresul, că alimentația, că poluarea, ca nu ai ce sa faci. Să fac o listă cu toate scuzele? 

Nu știu dacă voi vedeți, dar ne mor oamenii dragi. Se duc și se duc de prea tineri. Oare nu era mai aproape să dea o fugă până la doctor, decât să plece așa departe?

Adevărul e că în ziua de azi treaba cu bolile e ca jocul de-a baba oarba. Nu știi pe cine și când nimerește. Dar ce știu sigur e că avem puterea să rezolvăm ceva, pentru că o maladie descoperită în fază incipientă are multe, multe șanse să fie vindecată și să aducă încă zeci de ani cu experiențe frumoase. 

Vă rog eu frumos, mergeți anual la controale de rutină și obligați-i pe cei apropiați vouă s-o facă și ei. 

Dezinstalați toate fricille pe care vi le-au transmis părinții voștri. Învățați-i pe cei mici să fie prieteni cu doctorii, nu-i mai transformați în bau-bau. Și apoi sa vă mai și mirați că urlă copiii pe holurile clinicilor. 

Viața e frumoasă.

Îngrijiți-vă. Preveniți. Mâncați echilibrat. Fiți activi. Călătoriți. Iubiți. Trăiți.

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns