Categories
Cărți, La Dolce Vita

Bine ați revenit la articolul dedicat deprinderii cu numărul 3, din seria „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace” de Stephen R. Covey! Articolele anterioare au avut un feedback extraordinar, ceea ce nu poate decât să mă bucure. Hai să vedem despre ce este vorba în acest capitol!

***

Prioritățile, bată-le vina! Pe o scenă a vieții în care jucăm atâtea roluri, cheia stă în separarea priorităților de chestiile care nu aduc absolut niciun beneficiu în viața ta (și să te ții de acest traseu). Sună simplu, nu? 

„Lucrurile de mare însemnătate nu trebuie niciodată lăsate în voia lucrurilor neînsemnate”. GOETHE

Pentru a trăi o existență echilibrată, trebuie să recunoaștem că nu putem face totul în viață. Chiar dacă vrem și chiar dacă acolo în adânc în mintea noastră credem că putem. Nu, nu putem nici fizic și nici mental. La unele lucruri renunțăm în detrimentul altora. Și ce bine ar fi să știm întotdeauna să facem alegerile corecte pentru noi!

Citește și:  CÂT DE GREU SE IAU DECIZIILE BUNE? 

Apropo, știai că un NU bine spus îți poate schimba viața în bine? Ah, și stai să-l vezi pe al doilea, după ce vei simți efectele primului NU. Adevărul este că societatea asta ne împinge agresiv de la spate să fim întotdeauna YES, MAN! Sunt atât de multe lucruri de făcut, atâtea de văzut! Oportunități și propuneri, ce par once in a lifetime. Și oamenii, ah, oamenii… Odată ce țți-au pus eticheta de tip permisiv, care nu poate să spună „nu”, te vor întoarce pe toate părțile. Și ghici ce, singurul șifonat o să fii tu. 

Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace – Puterea voinței autonome

Aici e vorba despre capacitatea de a lua decizii de unul singur. Nu e nimeni în spatele tău care să te împingă, să-ți spună ce să faci, cum să faci, ori să te verifice dacă e bine sau nu. 

Deprinderea 3 îți spune să te organizezi în jurul priorităților tale. 

Fiecare dintre noi avem multe lucruri de făcut în fiecare zi, dar când e să ne uităm mai atent, ne dăm seama că majoritatea nu sunt atât de importante precum credem noi că sunt. Să petrecem ore în șir cu ochii în telefonul navigând dintr-o aplicație în alta nu pare ceva care o să te ajute mai departe, așa-i? Dar devenim centrați pe plăcerea activității (dolce far niente) și permitem acestor lucruri să ne controleze timpul și să ne împiedice să facem ceea ce contează cu adevărat pentru noi.

Ai observat că de fiecare dată când treci printr-o perioadă foarte stresantă și ai un deadline care-ți bate la ușă, ai tendința de a face lucruri total neimportante, dar care-s ușor de îndeplinit? Asta se întâmplă ca o încercare a creierului de a evada din situația stresantă și de a te „păcăli” că faci ceva util. 

Pune prioritățile pe primul loc – Ce e de făcut?

Autorul vorbește despre organizarea săptămânală, nu zilnică. Ne spune să stabilim obiectivele săptămânale și să le luăm pe rând – ziua și prioritatea. Este posibil să existe o serie de lucruri  ce trebuie îndeplinite într-o anumită zi, dar e bine să găsim singurul lucru care este cel mai important și să-l bifăm cât de repede posibil înainte de a trece la următorul lucru.

***

Nu sunt sigură că v-am spus asta până acum, dar cei care mă cunosc știu asta pentru o repet în continuu. Multitasking-ul, acel distrugător de energie și concentrare. Cu 10 tab-uri deschise și 5 task-uri la care lucrezi simultan. În timp ce răspunzi la 2 mailuri. Și vorbești cu colegul de echipă. Și trimiți un mesaj. Și asculți și muzică.

Un singur lucru pot spune despre asta – CATASTROFĂ. Adică zic și eu, ești conștient că atunci când faci mai multe lucruri în același timp nu o reușești să le finalizezi pe toate? Sau o faci, dar vei obține rebuturi, pentru că atenția ta nu a fost 100% acolo, ci la celalalte 5 lucruri pe care le făceai. Nu știu la voi, dar pentru mine nu funcționează absolut deloc treaba asta cu multitasking-ul. Bine, au fost și vor fi momente în care vei fi poate, nevoit să te concentrezi mai intens pe 2-3 task-uri în același timp, însă sub formă de sprint, nu maraton. Epuizarea fizică și mentală pe termen lung duce la stres, stresul la oboseală, frustrare, depresii și BURNOUT. Crede-mă că nu vrei să ajungi acolo. Been there done that. Doare.

***

Ce e bun la treaba asta cu oraganizarea săptămânală este că nu trebuie să decizi totul atât de repede. Poți lua, de exemplu, una sau două ore duminică pentru a aloca fiecare activitate pe zi. Obiectivele săptămânale, de asemenea, iau povara de a nu putea face ceva într-o anumită zi. Nu ai reușit marți? Nu-i bai, ai toată săptămâna și o poți face miercuri, atâta timp cât vei termina în 7 zile ceea ce ți-ai propus. 

Câteva lucruri despre activitățile zilnice

Corvey împarte activitățile zilnice în 2 categorii mari și late: URGENTE și IMPORTANTE, cărora le atribuie alte 4 clasificări, și anume:

I. IMPORTANTE + URGENTE (crize, probleme presante, proiecte cu deadline fix).

II. IMPORTANTE + NON URGENTE (prevenire, cultivarea relațiilor, recunoaștere noilor oportunități, planificare, recreere).

III. NEIMPORTANTE + URGENTE (întreruperi, anumite apeluri, anumite mailuri, rapoarte, anumite întâlniri, probleme presante, activități mărunte).

IV. NEIMPORTANTE + NON URGENTE (muncă de rutină,anumite mailuri, anumite conversații la telefon, timp irosit, rețelele de socializare, NETFLIX la nesfârșit).

Oamenii eficace nu își petrec timpul făcând activități neimportante, deoarece, urgente sau nu, ele pur și simplu nu sunt importante. În realitate, urgența problemelor care nu sunt importante se bazează adesea pe prioritățile și așteptările celorlalți. Persoanele eficace își petrec cea mai mare parte a timpului pe activități importante, dar nu urgente, cum ar fi construirea de relații cu persoanele din jur, o mai bună pregătire în domeniul în care activează, dezvoltare personală și profesională.

Voi cum reușiți să vă organizați? Vă faceți planul zilnic sau săptămânal? Ce secrete aveți voi pentru o mai bună organizare?

Hai, că ăsta e un subiect care-mi place mult de tot! 

CITEȘTE TOATĂ SERIA:

Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace

1. Fii proactiv

2. Începe cu gândul la final 

3. Pune prioritățile pe primul loc

4. Gândește câștig / câștig

5. Încearcă mai întâi să înțelegi și apoi să fii înțeles

6. Acționează în sinergie (urmează)

7. Ascute fierăstrăul (urmează)

 

Spread the love
By Amalia

Ma bucur ca ai citit articolul si sper ca ti-a placut. Tu ce ai de zis despre asta?
Ne vedem in comentarii!

28 replies on “(3) Pune prioritățile pe primul loc – Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace”

Cel mai greu este sa ma organizez atunci cand este fetita mea acasa. Ma distrage si ma intreaba tot felul de chestii care ma deconecteaza de la ceea ce fac. De obicei lucrez foarte bine noaptea cand doarme ea sau atunci cand este liniste

in general ma organizez destul de bine, rar am momente in care simt ca nu mai am timp de nimic. imi fac planul zilnic, vad ce am de facut, ce e urgent, ce poate astepta, ce ma intereseaza in mod direct si ce intereseaza pe altii. ma misc dupa deadline-uri, nu imi place sa las totul pe ultima suta de metri

Practic prioritizezi si asta e genial. La mine nu mai functioneaza treaba cu organizarea zilnica. Trebuie sa-mi schitez un plan saptamanal, ba chiar lunar, uneori . Cred ca trebuie sa mai elimin din responsabilitati :))

La mine treaba asta cu „din mers” nu prea functioneaza. Daca nu-mi planific si prioritizez, ajung sa fiu ingropata in task-uri, cele mai multe date de mine. Imi place sa am o viziune de ansamblu, sa am habar ce si cum urmeaza sa fac si in functie de asta sa spun DA sau Nu urmatoarelor task-uri. Obisnuiam sa zic da la tot, dar am inceput sa-mi constientizez limitele dupa un scurtcircuit :))

Off… Eu din fire sunt foarte organizata, insa de vreo un an de zile nu stiu ce e cu mine… Cred ca mi-am luat prea multe in carca si la un moment dat m-am trezit ca nu le pot face fata. Trebuie sa vad cum remediez problema.

Scutura-te putin de responsabilitatile care iti aduc cele mai putine satisfactii. In felul asta o sa ai mai mult timp pentru cele cu adevarat importante pentru tine. Succes!

Hai sa-ti dau o reteta-minune. Mergi in oglinda si spune asa: Ma bucur ca te-ia gandit la mine pentru asta, dar din pacate am ceva de facut acum/atunci care nu suporta amanare. Un zambet diplomat si aia e. Apoi, cu proxima ocazie, pui in practica. Parol ca prima oara e mai greu, apoi vine de la sine :))

Mi-a plăcut foarte mult articolul tău! Oamenii nu prea știu să își organizeze timpul și se trezesc că fac prea puțin pentru ceea ce este important. Am pățit și eu asta în trecut,nu reușeam să îmi pun pe primul plan ceea ce era important și la sfârșitul zilei,vedeam cât timp am pierdut făcând cu totul și cu totul altceva.
Acum sunt ceva mai organizată,dar întotdeauna e loc de mai bine!

Eu nu imi planific niciodata nimic. Mi-am dat seama ca daca imi propun ceva, ajunge sa fie ultimul lucru de pe lista, asa ca am abandonat sa imi fac liste cu prioritati. Ce vine la mana, incerc sa duc la capat, pe moment.

Încă încerc să mă organizez.. încerc să scriu undeva ce urmează să fac șamd.. sper să reușesc cât mai repede, deoarece am mare nevoie. Încă irosesc mult timp aiurea.. Citesc și cărți pentru organizare, sper să mă descurc cât mai curând

Caramida cu caramida, asa o sa-ti construiesti propriul sistem de organizare. Treci prin mai multe si vezi ce fuctioneaza pentru tine. Suntem diferiti, de aceea nu-mi plac retetele magice. De exemplu, eu am observat sa ma pierdeam aiurea prin Facebook si Instagram cand trebuia sa fac altceva. Asa ca il pun pe silent si-l bag in geanta pana imi termin treaba. Sunt la concentrata acum 😀

Dream big little girlsays:

Cate sfaturi folositoare si de pus in practica. Din pacate eu nu reusesc sa ma organizez prea bine. Si eu am avut o faza de burnout si ai dreptate! Doare tare!

Eu îmi organizez oarecum săptămânal treaba. Pentru a fi totul mai amuzant, fac biletele cu ce imi doresc sa fac in acea saptamana (articol, curat in dulap, spalat draperii, citit o revista, gatesc ceva nou) si cand am timp liber, extrag un biletel. In felul acesta, imi rezolv toate treburile care nu sunt urgente si nici nu stiu exact daca e ceva fun sau chiar trebuie sa muncesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *