ii romanesti

Simpliate si naturalete? Mergi pe ii romanesti vara asta!

Imi propusesem sa incep cu o ghicitoare, insa, in contextul titlului, devine mult prea previzibil raspunsul. O sa va spun, totusi, ghicitoarea, poate o incercati voi mai departe. Asadar, iat-o: ce articol vestimentar vine din trecut, se poarta si-n prezent, se va purta si-n anii ce vor urma, fara risc de a se demoda? Da,  cei care o sa va raspunda “ia romaneasca”, mare adevar vor spune.

Asta-i ia romaneasca. Cine o poarta sa traiasca!

Cu siguranta, mare parte dintre femei vor considera ca identitatea romaneasca este data de iile traditionale. Pentru ca sunt unice si pentru ca rostesc, in tacere, cel mai frumos indemn pe care ar putea sa il rosteasca vreodata un articol vestimentar:

“Poarta-ma! Poarta-ma asa cum sunt eu: cu simplitate si naturalete. Poarta-ma cu raza de soare in par ca sa luminam la unison. Poarta-ma cu incredere. Poarta-ma cunoscandu-te pe tine, cea care ai fost, bucurandu-te de cea care esti si aspirand ca cea din viitor o sa pastreze tonusul si frumusetea de acum. Poti sa ma porti cu nostalgia pentru timpul trecut, dar cu recomandarea sa ii intelegi rostul si sa tesi din el prezent in culori. Poarta-ma cu drag. Asa cum mainile cuiva m-au facut. Poate te intrebi cu ce ma poti asorta. Iti spun eu: asorteaza-ma cu credinta ca esti, asemeni mie, unica. Si indrazneata. Mereu actuala. Si mereu apreciata”.

Ii romanesti pentru femei autentice

Daca ma intrebi pe mine, iile traditionale nu sunt chiar pentru oricine. Cum eu nu as putea imbraca vreodata-n viata mea o rochie de mireasa regala, cam asa sta treaba si cu iile. Nu ca n-ai avea un bade langa tine. Ce-i  drept, mai usor gasesti un bade decat un print (dar asta-i alta poveste). Ci pentru ca iile trebuie purtate in cunostinta de cauza: a valorii, a unicitatii, a originalitatii lor. Si nu pentru ca risti sa fii intrebata pe strada din ce an e, de cine e cusuta, ce fir maiastru s-a folosit, ci pentru ca originalitatea cere autenticitate. Practic, o ie romaneasca te determina sa mergi cu brandul la inaintare. Vine brandul si abia apoi atragi si tu. Ei bine, acesta-i motivul pentru care zic ca iti trebuie originalitate.

Ca o porti cu tenesi sau cu pantofi cu toc, mai pune ceva ca sa iesi tu in evidenta pe loc. Ce ai zice sa pui naturaletea? Da, naturaletea e originala! Ia e naturala, e traditionala. E atat de originala incat marile case de moda au incercat si ele sa o copieze. De parca ar fi asa usor sa copiezi truda si esenta unui neam! De parca ar fi la indemana oricui sa copieze povestile scrise si nescrise!

Originalitatea cu ii romanesti veritabile face casa buna

E in voga. Toata lumea o apreciaza si o recomanda. Pentru toate atributele ei: e versatila, e simpla, e definitia bunului gust. Dar tie iti e teama ca o sa devina uniforma si tu te vrei altfel, nu un element din aceeasi mare multime care contribuie la fenomenul depersonalizare prin uniformizare. Da, poti sa ramai altfel purtand ie, chiar daca ai senzatia ca in 2018 toata lumea poarta ie. Iata de ce:

  • Am mai spus deja ca fiecare ie romaneasca e unica. Pe aceeasi panza atat de multe povesti tesute.
  • O poti purta altfel. Intr-o combinatie cum o gandesti si-o simti doar tu. Nu neaparat cu bucle lejere sau cu blugi evazati.
  • Alege o ie romaneasca veritabila. Multi comercianti au speculat ascensiunea popularitatii acestui articol vestimentar, asa ca pe piata au aparut multe copii. Nu judec in termeni de “fideli”, “infideli”, copia ramane copie, iar originalitatea ti-o da doar o ie traditionala.

Atunci cand purtati ii romanesti, duceti cu voi toata simbolistica, randuiala straveche si frumusetea istoriei, tesuta fir cu fir, semn cu semn pentru ca noi sa o aducem la viata in cel mai frumos mod posibil. Purtati cu mandrie si cu fala aceste ii traditionale de Breaza!

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 Comment

Lasă un răspuns