O zic din prima, așa, ca să știți și să nu vă faceți alte impresii – am mixed feelings pentru Bulgaria. Deși balanța stă din ce în ce mai mult să încline către „OMG, câte locuri mișto sunt aici!”
Hai să vă spun, pe scurt, de ce NU îmi place Bulgaria, pentru ca mai apoi să ne concentrăm pe toate aspectele pozitive și să trecem în revistă impresiile de călătorie la Veliko Târnovo.
În primul rând, vreau să punctez reputația (deloc bună) pe care Bulgaria o are. Da, aia cu mașini sparte, furate, ouă aruncate pe parbriz și anvelope sparte în timp ce tranzitezi țara. Da, nu mai e cazul în prezent, dar totuși…
Nu apreciez nici:
👎 Drumurile proaste, cel puțin traseul București – punct de frontieră la Giurgiu, via Veliko / Russe, nu a fost cel mai plăcut. Înarmează-te cu răbdare, nu pleca la drum cu habotnici, că o să vrei să pomenești toate zeitățile cerului, iar dacă nu-ți place să te dai în rollercoastere, îți recomonad muuultă lămâie. 🍋🍋🍋
👎 Cu greu te poți înțelege cu cei care locuiesc acolo. Ai putea crede că o să vorbești engleza cu ei, că n-are cum să nu știe. Dar hei, până am reușit să primesc o cafea cu lapte, m-au trecut toate apele. Apoi mi-am dat seama că e mai simplu să arăt o poză pe telefon. Noroc cu tinerii care dau semne că nu vor să urmeze tradiția de amish în ale comunicării cu alte popoare. Partea bună e că în zonele turistice, oamenii sunt mai bine pregătiți.
👎 Nu sunt tocmai corecți. Îmi amintesc că acum câțiva ani, când eram cu mașina în drum spre Grecia, am oprit pentru vignetă într-o benzinărie, unde am făcut mima vreo 5 minute, după care am primit o vignetă cu 2 euro mai scumpă. De-aia mă bucur atât de tare că de acum există vigneta electronică.
Argumente pro Bulgaria:
👍 Proximitatea față de București (cam 180 km). E așa mișto să găsești o destinație de weekend unde să-ți reîncarci bateriile, departe de aglomerația orașului! Dacă pleci și la o oră matimală, nici nu o să fii nevoit să-ți testezi răbdarea în trafic.
👍 Mâncarea e delicioasă, o să reușești cu greu să te hotătăști ce alegi din meniu. Pont – cere din start meniul în limba engleză.
👍 Prețurile sunt pentru toate buzunarele, la fel sau chiar mai mici decât în București.
👍 În zonele turistice, oamenii sunt primitori, deschiși și joviali, în ciuda faptului că vorbesc de parcă ar arunca cu toporul în tine.
***
De ce să vizitezi Veliko Târnovo
În Veliko Târnovo, totul e la un pas (bine, mai mulți) distanță, sau cel mult la o călătorie cu taxiul, așa că nu te aștepta să te pierzi în el sau să faci shopping până nu mai poți (e husband friendly, hihi), dar compensează din plin prin autenticitate, frumusețe și pitoresc. Pentru mine, 2-3 zile reprezintă mai mult decât suficient pentru a-mi umple bateriile o perioadă.
Cele 3 coline pe care este amplasat – Tsaravets, Trapezitsa și Sveta Gora – îți vor oferi cele mai impresionante panorame de unde vei pleca cu poze numai bune de pus în albumul cu amintiri (sau pe insta). Nu o să te lase indiferent nici râul Yantra / Iantra, care traversează nonșalant orașul.
Incursiune prin istorie…
Orașul are o poveste plină de peripeții istorice, numa’ bună de ascultat la ora de istorie, right? Însă dacă ar fi s-o spunem pe (foarte) scurt, ar ieși cam așa:
➡ Omul pune piciorul pe aici acum long, long time ago, cam de prin secolul 3 î.H. ceea ce face din Veliko una dintre cele mai vechi așezări umane ale Bulgariei.
➡ În perioada medievală a devenit cea mai puternică și prosperă fortificație după ce și-a câștigat independența față de Imperiul Bizantin, moment când Veliko Tarnovo devine capitală pentru cel de-al Doilea Imperiu Bulgar.
➡ Orașul Țarilor a fost cucerit de Otomani în 1393, după un asediu de 3 luni, și a rămas sub dominație otomană până în 1877, când a reușit să obțină independența.
Și iată așa, băieți și fete, (hei, nu mai căsca, am terminat lecția de istorie) ne întoarcem în prezent, unde Veliko Târnovo nu impresionează doar prin frumusețea arhitecturii, ci și prin dezvoltarea culturală, politică și administrativă.
Bun, bun, dar unde ne cazăm în Veliko Târnovo?
Nu veți cheltui o avere pe cazarea de aici, asta e sigur, mai ales dacă planifici din timp. Eu am căutat pe Airbnb, fiind convinsă că aici voi găsi cele mai ok locații, însă am ajuns să rezerv de pe Booking. Oferta e mult mai diversă, sau așa era în perioada în care am căutat eu, iar prețurile mai mici.
Ca o mică recomandare, nu alegeți hotelurile din apropierea centrului, pentru că sunt mai scumpe și te vor lipsi de minunata priveliște a râului Iantra, împreună cu salba de așezări cocoțate pe stânci.
***
Noi venisem hotărâți să stăm o singură noapte, dar am fost cuceriți ce vibrațiile orașului. Așa că am stat în prima noapte la Hotel Asenevtsi, așa cum rezervasem încă din București. Și nu am regretat nicio clipă. Ne-a costat cam 150 lei pe noapte, am avut și un mic dejun basic, adică 2 felii de toast cu dulceață din aceea în miniatură, plus un cub de unt. A potolit pentru o vreme foamea, dar nu vă bazați pe el pentru a căpăta energia de a străbate orașul la pas.
Am luat și a doua cazare ad-hoc, neavând de unde alege, am mers pe varianta de la Hotel Bolivari, care ne-a costat 190 și ceva de lei. Un mare no-no. Nu mi-a plăcut deloc. Nici camera, nici doamna care ne-a întâmpinat, nici faptul că eram la parter, lipsiți de balcon și cu o priveliște către o străduță plină de forfoteala turiștilor. Not my best choise, but…cu o lecție bine învățată – rezervăm din timp data viitoare.
Ce facem în Veliko Târnovo?
Ai de unde alege când e vorba de vizitat, însă noi am preferat să ne bucurăm mai mult de atmosfera locului, de oameni, de magazine, de înghetata stradală, de mancarea cu priveliște, de berea locală de la terase…și din market, de încercările de a comunica cu vânzătorii, și mai puțin pe maratonul muzeelor și cetăților (pentru că sunt o grămadă, o să vedeți).
Sau poate că am vrut să lăsăm distracții și pentru next date, you know…
Așadar, ce putem face în minunatul Veliko Târnovo:
🔴 VIZITĂM CETATEA TSAREVETS
Accesul ne-a costat 12 leva de persoană, de altfel acesta este costul pentru majoritatea punctelor de atracție din zonă. Am petrecut mai bine de jumătate de zi aici (are peste 12 hectare!). Ne-a prins bine mișcarea, ne-a făcut să apreciem mult mai mult mâncarea de la terasă de mai târziu 😅
🔴 STRĂBATEM STRADA GURKO
Era o destinație pe care chiar nu aveam cum s-o ratăm. Nu, acum pe buune, chiar nu aveam cum, pentru că făcea parte din drumul nostru inevitabil către centrul orășelului. E și strada unde am văzut cele mai multe pisici, dar și cele mai simpatice. Nu mint, uite mai jos dovada:
🔴 SAVURĂM ÎNGHEȚATĂ DE TRANDAFIRI
Cred că o să mai revin cel puțin o dată aici pentru a mă sătura de înghețata de trandafiri. Dacă nu știați, trandafirul este un fel de simbol pentru Bulgaria, așa că o sa-l găsiți în toate formele – de la produse cosmetice, până la rahat, esențe și…înghețată. Aici era domnul P., care presăra puțină magie peste ea.
O să tot găsiți astfel de tonete cu înghețată, recomand să încercați din mai multe locuri. Ah, și mai trebuie să știți că se vinde la prețul de 2,5 leva/100 grame, , iar o înghețată de genul celei de mai sus a costat aproximativ 10 RON.
🔴 MÂNCĂM CU CEA MAI MIȘTO PRIVELIȘTE DIN ORAȘ
Fie că alegi #lunchwithaview sau #dinnerwithaview, EGO PIZZA & GRILL nu o să te dezamăgească, parol. Vedeți că sunt 2 locații. În oricare intrați, cereți masă cu vedere la oraș, altfel pierdeți toată distracția. Am mâncat aici un prânz foarte satisfăcător, fără palpitații de la nota de plată. Brocoli cu blue cheese, piept de pui cu legume la cuptor, 2 lipii mici și 2 limonade care n-au mai apucat să fie fotografiate: 26.70 leva (aprox. 68 RON)
E musai să cereți supa rece de castraveți (de cele mai multe ori nu există în meniu, o fac pe loc) dacă ajungeți pe aici. Eu am mâncat la restaurantul Shtastliveca. Nu a reușit să ajungă pe lista mea de favorite, pentru că mi-a părut un sos tzatziki rece și lung. Poza mai jos, făcută după ce am plimbat lingura prin farfurie, de curiozitate. Sorry pentru aspect. Am mai luat și o salată de vită și mâncarea default atunci când nu înțelegi nimic din meniu – pizza. Multă agitație, mâncare așa și așa. Prețurile asemănătoare cu EGO. Îi dau 7/10, florile de afară reușind să ridice nota.
🔴 NE PIERDEM PE STRĂDUȚELE PLINE DE FARMEC ALE ORAȘULUI
Veliko are multe de spus. Rămâne doar să ai răbdare să-i asculți poveștile, bătând la pas fiecare străduță și bucurându-te de fiecare deliciu pe care ți-l poate oferi.
Mie mi-a plăcut și aștept cu nerăbdare următoarea vizită.
Veliko, see you soon! Pregătește-mi niște înghețată!
3 replies on “E tărâmul pisicilor la Veliko Târnovo, Bulgaria!”
Felicitari pentru acest articol, plin de informatii utile si care te face sa te gandesti cat mai repede la un week-end in Bulgaria.
Interesant si util! N-am avut ocazia sa vizitam Bulgaria pana acum, probabil au cantarit prea mult minunsurile. Sigur merita, din moment ce vreti sa reveniti. :*
Si eu am fost foarte reticenta la inceput. Mai fusesem acum 2 ani la Rusenski Lom (e fain si aici) si mi-a placut, asa ca am zis sa dam o sansa si lui Veliko, ca doar auzisesm atatea de la prieteni! Pentru cei care stau in Bucuresti, e o alternativa buna pentru Valea Prahovei sau zona Brasovului. Si e si mai ieftin 😉 Te imbratisez cu drag!