Categories
Digital & Publicitate

De unde a aparut Iepurasul de Paste in ograda noastra autohtona?

Asta ma intreb cam de cand mi s-au deschis ochii catre domeniul marketingului.

De ce nu pisicuta de Paste, ca si ea are aceeasi dragalasenie, sau gainuta de Paste…ca doar ea face ouale ce urmeaza a fi vopsite.

De unde vine Iepurasul de Paste?

Iepurasul este, fara doar si poate un simbol al sarbatorilor pascale, asa cum sunt si ouale rosii sau mielul. Daca pentru acestea din urma exista o explicatie religioasa, iepurasul de unde a topait taman in traditia noastra?

In legendele pagane, se spune ca iepurele ar reprezenta simbolul zeitei Eostre, zeita saxona a primaverii, care ar fi gasit intr-o iarna o pasare ranita si pentru a o salva a fost nevoita s-o transforme in iepuroaica. Pastrandu-si capacitatea de a face oua, iepuroaica ii aducea zeitei in fiecare an, in semn de recunostinta, oua decorate. De aici se pare ca ar fi aparut si obiceiul ca cei mici sa primeasca cadouri in ziua de Paste.

In traditia romaneseasca, de Paste este musai sa ne innoim garderoba. Asta pentru a fi in tandem cu natura, care isi schimba hainele gri si mohorate, cu unele verzi si multicolore.

Pentru comercianti, aceste 2 coordonate  ale traditiei sunt mana cereasca si le-au exploatat in cele mai diferite modalitati, uneori pana la abuz 🙂

Chestia e ca inca mai functioneaza conceptul de Iepuras de Paste si cei implicati in activitatea de vanzare au inteles asta. Doar ca nu nu ar strica putina creativitate – m-am cam saturat de Iepurasul de Paste care salveaza salveaza situatia si mi s-a luat si de dragalasenia lui care apare pe toate afisele si reclamele, cu mai bine de o luna inainte de Paste.

Ce cumpara romanii de Paste in 2017?

Un sfert dintre romani aloca aproximativ 300 lei pentru cadourile de Iepuras. Un studiu facut de answear.ro a aratat ca acestia prefera achizitia online de haine. In cadrul aceluiasi studiu, se pare ca o treime dintre romani au pregatit un buget de 500-1000 lei, pe cand 34% nu au stabilit un buget concret, urmand sa se plieze pe oferta curenta de cadouri, in functie de necesitatile proprii. (conform adevarul.ro)

In materie de produse alimentare, romanii sunt decisi sa cheltuiasca in medie, 500 lei. In cosuri se vor regasi negresit carne si preparate din carne de miel, porc, curcan, carnati, cozonac, mezeluri, faina, oua, lapte. (conform news.ro)

Pentru cei mici, cosul mediu de jucarii de tot felul se situeaza intre 260-350 lei. (conform bestkids.ro)

Iepurasul de Paste vine si cu …destinatii turistice. Mini-vacantele de Paste reprezinta o alta directie catre care romanii si-au indreptat atentia in aceasta perioada. Se pare ca intervine o schimbare vizavi de preferintele romanilor de a petrece timpul liber. Daca acum 2-3 ani erau dornici de a ramane acasa, alaturi de familie si prieteni, in jurul unei mese imbelsugate, romanii sunt din ce in ce mai focusati pe identificarea unor destinatii cat mai diverse. Bugetul se incadreaza cam in jurul a 300 euro/persoana pentru turismul exterior si 200 euro/persoana pentru turismul autohton. Cele mai cautate destinatii in 2017 sunt Albena, Nisipurile de Aur, Insulele Creta si Cofru din  Grecia, Tenerife, Portugalia sau Toscana (conform Christian Tour). Pentru destinatiile din Romania, se regasesc Bucovina si Maramures, Baile Tusnad, Baile Felix, Predeal si Poiana Brasov.


In asteptarea Iepurasului de Paste, va urez si eu sarbatori fericite si luminate! Astept sa-mi spuneti ce v-a adus dragalasul iepuras anul acesta! 🙂

 

Spread the love
By Amalia

Ma bucur ca ai citit articolul si sper ca ti-a placut. Tu ce ai de zis despre asta?
Ne vedem in comentarii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *