Țin să vă mărturisesc: nu am fost niciodată vreo mare fană a zilei de 14 februarie, nu știu dacă din cauza conjuncturii, sau a zarvei produse în jurul acestei sărbători, mult prea intens comercializate.
Cert este că am preferat dintotdeauna să mă țin departe de chestii roz și pufoase, de inimioare și cupidoni în miniatură și să-mi îndrept atenția către partea practică a vieții. Și ce poate fi mai practic decât o cină savuroasă? 😉
Știți și voi că dragostea trece prin stomac, așa că am decis să sărbătoresc cu o cină tematică (și anul acesta), gătită cu produse din Grecia, 100 % autentice, aduse direct de pe tărâmul elen.
Pe lângă bronzul cu care m-am ales în urma concediului (un bronz wow, apropo) m-am procopsit și cu o mare, mare dragoste pentru mâncarea grecească, în special pentru brânzeturi, hummus și celebrul sos tzatziki.
Halloumi si alte produse din Grecia nelipsite din lista mea de cumpărături
Din cămară nu-mi lipsește aproapre niciodată uleiul din măsline, pe care uneori îl scot din sfera culinară și-l transform în prietenul de nădejde, care-mi face părul mătăsos și hidratat, iar pielea catifelată.
V-am zis, după vizita în Grecia am rămas iremediabil îndrăgostită de brânzeturile lor, în special de feta și de halloumi – un deliciul de te lingi pe degete! Mi-am făcut de cap la fiecare masă, dar când am ajuns acasă am avut neplăcerea să observ faptul că brânzeturile din supermarket nu au nimic de-a face cu gustul, textura și ingredientele din acele produse din Grecia autentice.
Despre hallumi – numai de bine! Dacă nu ați mâncat până acum acest tip de brânză, trebuie să știți că gustul o să vă surpindă în cel mai plăcut mod. Este o brânză cipriotă, special făcută pentru a fi gătită termic, de cele mai multe ori prăjită sau pe grill. Pe piață românescă o să găsiți numeroși înlocuitori românești ai acestui tip de brânză, însă dacă vrei să ai parte de o experiență autentică, vă recomand să încercați acest tip de brânză, 100% originală. Dacă o consumați fără s-o preparați, nu o să vă impresioneze prea tare, însă friptă sau pe grătar, crează dependență, o să vedeți! 🙂 Eu am cumparat-o de aici https://produse-grecia.ro/ O sa rămâneți plăcut surprinși de multitudinea produselor, de faptul că sunt 100% autentice, și mai ales de gustul specific, pe care cu greu o sa-l regăsiți la alte produse din comerț.
Cum să nu iubești aceste produse din Grecia?
Sunt gustoase, sănătoase și te ajută să creezi o cină spectaculoasă, atunci când vrei să impresionezi pe cineva. Anul acestsa, m-am gândit să fac ceva inedit, care să conțină musai produse din Grecia.
Gătesc un burger cu hallumi și cu…alte produse din Grecia!
Gata cu suspansul, vă spun ce pregătesc până la urmă!
Am ales un burger, dar nu orice fel de burger, ci unul vegetal, fără carne, cu halloumi, vinete și pastă harissa homemade.
Bun…cu ce începem?
…cu lista de ingrediente necesare. Pentru că vreau să fie ceva cu adevărat special, am ales să fac chiflele de casă, nu din cele cumpărate din comerț. Dacă vreți și voi să le pregătiți în casă, vă recomand să începeți cu chiflele.
INGREDIENTE:
2 linguri de ulei de măsline | 1 ceapa tocată fin | 1/2 de vânătă | 250 g halloumi | 1 linguriță zahăr brun | 1 linguriță pastă harissa | 3 linguri de hummus
PENTRU CHIFLE:
250 g făină albă | 25 g unt | 50 ml apă | 100 ml lapte gras | 10 g zahăr | 10 g zahăr | 5 g sare | 1 pliculeț drojdie uscată | 1 ou | 1 gălbenuș + 2 linguri lapte
Chiflele acestea sunt atât de bune, încât îți vine să le mănânci goale. Parol! Sunt pufoase, moi, cu o coajă moale și un gust dulce-sărat. Merită încercate.
Apa, laptele și untul se pun într-o crăticioară, la foc mic, cât să se omogenizeze conținutul. Între timp, amestecăm jumătate din cantitatea de făină cu drojdia și zahărul , peste care adăugăm lichidul ușor călduț, nu fierbinte. Adaugăm oul întreg, restul de făină și frământăm bine aluatul. Trebuie să iasă un aluat lejer, pe care nu-l lăsăm la omogenizat, ci începem de îndată formarea chiflelor.
Formăm bilele pentru chifle, de o dimensiune potrivită, pe care le așezăm pe o tavă tapetată cu puțină făină și le lăsăm să dospească 45 de minute, acoperite cu un prosop.
După ce au crescut în volum, le ungem cu gălbenuș amestecat cu 2 linguri de lapte, le presărăm cu semințe (dacă vă place) și le băgăm în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 15 minute, sau până vedeți că s-au rumenit.
Mie mi-au ieșit așa:
După ce le lăsăm să se răcească, tăiem chiflele și pregătim compoțizia din interior.
Ceapa tăiată fin se călește la foc iute pentru 2 minute, într-o tigaie în care am adăugat o lingură de ulei de măsline, apoi se lasă focul mic pentru cca 8 minute. Adăugăm zahărul si pasta harissa și luăm de pe foc.
În altă tigaie se adaugă o lingură de ulei și se călesc rondelele de vânătă, până se rumenesc. Le luăm de pe foc, iar în uleiul rămas punem bucatile de halloumi, le rumenim pe ambele părți și le punem pe o farfurie.
În ce ordine le așezăm?
Tăiem chifla, o ungem cu pasta de hummus, adăugăm felia de halloumi, una sau două felii de vânătă și deasupra – o cantitate generoasă din ceapa ușor caramelizată și serviți fierbinte.
Credeți că mai are rost să vă spun cum a fost savurat acest preparat realizat cu produse din Grecia?
Știți de ce îmi place acest burger? Păi…este varianta mai sănătoasă a celui obișnuit, cu carne și nici nu conține sosuri grase. Apoi, conține halloumi, care pe lângă faptul că este plină de nutrienți, mai are și un gust absolut minunat, iar sosul acela din ceapă caramelizată și harissa…Nu vă spun mai multe, este musai să încercați rețeta.
Ingredientele folosite au un rol decisiv în reușita rețetei, așa că vă recomand magazinul online www.produse-grecia.ro, unde veți avea surpriza să găsiți o mulțime de produse din Grecia și veți regăsi gusturile de care v-ați îndrăgostiti pe plaiurile Greciei.
Aștept să încercați și voi rețeta și să-mi spuneți cum vi s-a părut, ce v-a plăcut mai mult și ce ați schimba la această rețetă (dacă este cazul).
One reply on “Despre ziua indragostitilor si o cina specială cu produse din Grecia”
[…] Acuarela Bistro poți să mănânci sandvișuri, tarte, burgeri cu halloumi și prajituri delicioase și poți să bei limonade pe săturate, ghimbirade calde sau reci, și […]