Generația ”selfie” mănâncă poze pe pâine dimineața, la prânz și seara. Acasă, la școală, la birou, în parc, în vacanță. Oriunde și oricând, faci un selfie pe care îl urci repejor pe una dintre rețelele de socializare.
Smartphone-urile au comenzi vocale sau prin gesturi care să-ți permită să faci cel mai reușit selfie, chiar și în lipsa unui selfie stick, așa că de ce ne-am mira că acest fenomen a luat atât de mare amploare în ultimii ani?
Ce este un selfie?
Pai, așa cum scrie și în imaginea de mai sus, este o poză cu tine, făcută de tine. Adică iei frumos telefonul, faci fața aia care știi tu că-ți vine cel mai bine în poze și-ți faci o poză. Fie că folosești un selfie stick, fie că-ți faci poza în oglindă, sau folosești camera frontală, dacă ți-ai făcut singur fotografia, se pune, este un selfie. Aaa…și pentru ca selfie-ul să fie selfie până la capăt, cu drepturi depline, trebuie să-i pui un filtru bun și să-l urci pe Facebook, Snapchat sau Instagram. E musai, altfel l-ai făcut degeaba!
Ce NU este un selfie?
Când apar mai multe persoane în poză, adio statut de selfie! Deși mulți spun că ar fi, conform definiției, nu este! Singura persoană pentru care ar putea fi considerat selfie, este fotograful.
Dar dacă altcineva îți face o poză? Poate fi considerată un selfie?
Nup, conform definiției nu este. Chiar dacă fotografiile făcute în vacanță în care apăreai singur ți-au adus o mulțime de like-uri, nu sunt selfie-uri decât dacă le-ai făcut tu singurel.
Pozele YOCU & YOLA
Înainte ca fenomenul selfie să explodeze efectiv pe rețelele de socializare, pentru cei care nu le cunosc sau nu-și aduc aminte, existau pozele YOCU și YOLA. Eh, vă sună cunoscut sau vă prindeți despre ce este vorba?
Faci o poză în vacanță la mare? Este poza YoLa mare.
Faci o poză cu statuia lui Carol I pe cal, din Piața Revoluției? Este poza YoCu statuia și calul înzestrat (cei care cunoașteți monumentul, știți despre ce vorbesc, ceilalți, dați vă rog un search pe Google – merită!)
Ce am vrut să zic mai exact? Păi în primul rând că nu toate pozele făcute cu camera frontală se consideră selfie și a doua chestiune, care mă intrigă cel mai mult, că fiecare fenomen se dezvoltă dintr-un altul și evoluează până la un punct, când este înlocuit cu altceva. Nu știu voi, dar eu abia aștept să văd ce urmează! Să-mi fie teamă, oare?
See you soon! 🙂