Mi se tot învârte în cap de câteva zile o idee. Nu reușesc să scap de ea și mi-am dat seama că e ceva cu care m-am confruntat de-a lungul timpului și care mi-a pus niște piedici provizorii. Deciziile. Acest mare bu-hu-hu al meu. De fapt, nu deciziile, ci INDECIZIILE.
Suntem suma deciziilor noastre. Simplu. Scurt. Înfricoșător.
Deci suma deciziilor, nu a indeciziilor.
“The doors we open and close each day decide the lives we live.”
Flora Whittemore
Deciziile din trecut definesc în totalitate ceea ce suntem în prezent, iar deciziile pe care suntem nevoiți să le luăm începând cu acest moment ne vor defini cu siguranță viitorul.
Și uite așa, indeciziile se agață de tine zile întregi, ba chiar săptămâni, luni sau chiar ani (îți poți imagina ani întregi de indecizii?!) pentru că nu știi încotro s-o iei.
– Să schimb locul de muncă sau să rămân aici în continuare?
– Să merg la ASE sau la UNIVERSITATE?
– Să mă căsătoresc cu [insert name here_________ ]?
– Să cer mărirea aia de salariu sau nu?
– Să mă mut în orașul / țara [insert place here_________ ]?
Indiferent că sunt decizii pe plan personal sau profesional, ele ne influențează prezentul și viitorul.
Și cu cât decizia are o importanță mai mare, cu atât mai greu ne este să ne hotărâm.
Câtă presiune, right?
Dar ce mi-a fost mie greu să înțeleg a fost faptul că a alege bine nu înseamnă neapărat a alege greu. În timp, și încă mai lucrez la asta, am început să aplic diverse tehnici prin care procesul de luare a unei decizii să fie cât mai scurt, iar rezultatul cât mai bun. O să vă mai povestesc despre asta.
Cum să luăm mai ușor decizii?
Una dintre cele mai grele decizii pe care a trebuit s-o iau pe plan profesional a fost să plec de la un job. De ce mi-a fost greu? Pentru că investisem foarte multă muncă și pentru potențialul pe care îl vedeam în echipa respectivă. Nu a fost să fie și mă învârteam înntr-un cerc al rutinei și al obiectivelor neîndeplinite. Eh, decizia de a merge mai departe am luat-o foarte foarte greu, ceea ce mi-a adus câteva prejudicii profesionale și financiare. Ceea ce nu a fost tocmai bine. Așa am învățat să iau decizii mai rapide, mai raționale.
În esența lor, deciziile sunt o formă de tranzacție. Alegem să cheltuim o resursă (timp, energie sau bani) pentru a obține un anumit rezultat. Și cum toate resursele sunt limitate într-o oarecare măsură, înțelept este să cântărim bine înainte de a lua o decizie importantă.
Uite ce zic eu că ar trebui să facem, în linii mari, înainte de a lua o decizie:
1. Să stabilim ce vrem cu adevărat
Când ești blocat între două (trei, patru) posibilități, gândește-te la ceea ce îți dorești cu adevărat. Uneori, blocajul acesta este provocat de faptul că nu știi exact de vrei. Ețti doar tu cu tine. Fii sincer dacă vrei să ai rezultatul dorit.
2. Să nu luăm o decizie doar pentru că „așa trebuie”
Odată stabilite adevăratele dorințe, hai să dăm sound off vocilor (din jur sau doar din mintea noastră) care spun și repetă că ar trebui să ne dorim altceva. Că drumul ăsta e dificil și anevois, că este nesigur și nu tocmai simplu de îndeplinit. Gata, ai apăsat butonul off? Bun. Mai departe.
3. Nu sta pe loc
De multe ori, indecizia ne paralizează. Motion creates emotion. Hmm… Nu știi dacă să faci următorul city-break în Italia sau în Grecia, așa că nu mai faci nimic. Și ăsta este cel mai simplu exemplu la care m-am putut gândi. Ar mai fi ăla în care nu știi dacă să începi dieta aia azi sau mâine. Sau poate săptămâna viitoare. Sau mai bine de luni? De la 1? Oh, well, nu o mai începi deloc, pentru că depui foarte mult efort gândindu-te și nefăcând absolut NI-MIC!
4. Acționează!
Luarea unei decizii este ca un mușchi ce trebuie antrenat
Începe cu decizii mici, precum alegerea mai rapidă a unui film pe care să-l vezi.
Dacă suferi și tu de indecizie cronică, fă în felul următor:
Alocă 30 de secunde pentru a hotărî ce o să mănânci la cină, ce film o să vizionezi, ce haine o să porți, dacă o să ieși sau nu în seara asta.
Fă întocmai cum ai decis.
Repetă.
Apoi urmează același pattern și pentru lucrurile mai importante.
Ți se pare prea riscant? Pune-ți întrebarea ce se poate întâmpla în cel mai rău caz. Ce se întâmplă dacă alegi greșit? Dacă alegi un film prost, poți renunța la el și poți să vezi altul, data viitoare. Dacă prânzul nu a fost grozav, sigur pentru cină vei avea ceva mai bun. Să iei decizii pentru chestiuni minore din viața ta într-un timp scurt o să-ți antreneze creierul să raspundă mai rapid la întrebări mult mai importante.
Și, hei! Nimeni nu ia decizii „perfecte” în 100% din timp.
Stăm în relații cu oameni nepotriviți, rămânem la locuri de muncă mai mult decât ar trebui, comandăm deserturile greșite 🙂 Dar a acționa e în favoarea ta, pe când lipsa acțiunii nu va fi niciodată. Viața e plină de riscuri, iar atunci când întârziem să luăm o decizie de frica greșelii, nimic nu se schimbă. Din contră, te plafonezi și intri în jocul lui „cum ar fi fost dacă?”
Ei, când devenim proactivi și facem o alegere, fie câștigăm, fie învățăm o lecție pentru mai târziu.
Ce se poate întâmpla în cel mai rău caz?
Voi cum stați cu deciziile? Vă hotărâți ușor sau greu?
Photo by Austin Chan on Unsplash
2 replies on “Cât de greu se iau deciziile bune?”
[…] Citește și: CÂT DE GREU SE IAU DECIZIILE BUNE? […]
[…] tot vorbeam ieri în articolul ăsta despre decizii și cât de ușor (sau nu) le luăm, mi-am amintit de 3 conferințe TED care fix […]