Articolul de azi e despre carte, nu despre minunățiile din prim-plan. Clătitele sunt un fel de click-bait pentru pofticioși.
Mă țin de vreo 3 săptîmâni să scriu articolul ăsta, dar de fiecare dată părea să apară ceva care să-mi dea planurile peste cap. Oh, well, s-a întâmplat inevitabilul astăzi.
Ziceam și în articolele trecute că un subiect important al blogului va deveni educația financiară, pentru că mi se pare esențială pentru fiecare dintre noi, ca individ, dar și ca întreg, la nivel de societate. Școala nu prea și-a făcut treaba în acest sens, dar nu ne lăsăm noi cu una cu două, nu?
După ce am citit Tata Sarac Tata Bogat a lui Kiyosaki mi s-a deschis apetitul pentru astfel de lecturi, așa că am trecucut la treabă, am dat comandă de pe elefant cât ai zice BANI 😛
Că tot ziceam de Kiyosaki, din cartea mai-sus menționată am aflat de ‘Cel mai bogat om din Babilon’ a lui George S. Clarson.
Este o carte plăcută, de luat în metrou, în vacanță sau în parc, pentru că nu o să te doară capul după. Limbajul este simplu, dar profund, preponderent biblic, și deși acțiunea se desfășoară în perioada antică, subiectele sunt dureros de actuale.
‘Cel mai bogat om din Babilon’ în 3 propoziții
1. Cartea începe cu povestea lui Bansir și Kobbi, unul constructor de care, iar celălalt muzician; ambii erau foarte buni în ceea ce făceau, dar la fel de săraci.
2. Pe plan opus, se afla Arkad, care în trecut nu se deosebise cu nimic de prietenii săi, dar ajunsese acum cel mai bogat om din Babilon.
3. Rămâne de aflat cum a reușit asta.
Top 5 IDEI din ‘Cel mai bogat om din Babilon’
1. Plătește-te mai întâi pe tine
Plătești impozite la stat, plătești banca (dacă ai împumuturi). Apoi îl plătești cel cel care are grijă de aspectul fizic, plătești supermarketurile pentru mâncare, magazinele pentru haine, serviciile medicale și tot așa. Autorul ne spune că în primul rând trebuie să te plătești pe tine. Cum așa? Adică să pui deoparte o parte procentuală din tot ceea ce câștigi, înainte de a începe orice cheltuială.
2. Controlează-ți cheltuielule
După ce ți-ai plătit cel puțin 10% din ceea ce câștigi, acum rămâne de văzut cum gestionezi cei 90% rămași astfel încât să ai un trai bun. Controlul cheltuielilor te ajută să-ți asiguri necesitățile, bucuriile și satisfacerea dorințelor încadrându-te în banii rămași după ce te-ai plătit mai întâi pe tine.Și aici secretul este să menții un nivel scăzut de cheltuieli chiar și atunci când veniturile cresc considerabil. Cei mai mulți dintre noi facem greșeala de a cheltui din ce în ce mai mult, pe măsură ce câștigăm mai mulți bani și de aici și impresia că banii nu ajung, deși sunt mai mulți.
3. Înmulțește banii economisiți
Odată economișiți, banii nu trebuie păstrați fără să producă. Ei trebuie investiți pentru a-i face să lucreze, aducând și mai mulți bani.
4. Perfecționează abilitatea de a câștiga
Cea mai bună cale de a câștiga mai mulți bani este de a investi în propria persoană, în propria educație, pentru a căpăta skilluri care să-ți permită perfecționarea în jocul banilor.
5. Cere sfaturi și încrede-te doar în profesioniști
Nu investi în domenii pe care nu le cunoști și nu cere sfaturi de la oameni care nu au habar de mersul banilor în segmentul respectiv.
Cele 11 capitole din ‘Cel mai bogat om din Babilon’
1. Omul care dorea aurul
2. Cel mai bogat om din Babilon
3. Cele șapte leacuri împotriva sărăciei
4. Cum puteți intra în grație Zeiței Norocului
5. Cele cinci legi ale aurului
6. Cămătarul din Babilon
7. Zidurile Babilonului
8. Negustorul de cămile din Babilon
9. Tăblițele de argilă din Babilon
10. Cel mai norocos om din Babilon
11. Câteva date istorice despre Babilon
Ce mi-a placut
Stilul lejer, parabolistic, informațiile concrete despre demersul banilor, călătoria în trecutul babilonic.
Ce nu mi-a placut
Faptul că are doar 143 de pagini și calitatea mai slabă a hârtiei, cel mai probabil făcută dun hârtie reciclată.
Citate preferate din carte
★ „Nu trebuie să confundați cheltuielile vitale cu dorințele voastre. Nutrim cu toții dorințe pe care agoniseala noastră nu le poate satisface, astfel încât aceasta se duce adesea pe apa sâmbetei. De aceea trebuie să vă stăviliți multe dorințe inutile.”
★ „Aurul care stă degeaba într-o pungă oferă doar plăcere de moment. căci el nu produce nimic. Aurul pe care îl păstăm din câștigul nostru este doar primul pas din procesul de clădire a unei averi. Profitul pe care îl vom obține de pe urma lui este cel care ne va consolida averea.”
★ ” Voința reprezintă scopul ferm pe care ți l-ai stabilit în viață și pe care vrei să-l vezi împlinit. Dacă îmi stabilesc un țel, fie el și neînsemnat, fac tot ce îmi stă în putință să-l realizez. Cum aș mai avea altfel încredere în mine că pot să realizez lucruri cu adevărat importante? Dacă îmi spun: Trebuie timp de 100 de zile, pe când traversez podul ce duce spre oraș, să arunc câte o pietricică în râu, atunci asta fac. Dacă în cea de-a șaptea zi traversez podul și nu arunc pietricica în râu, nu-mi spun: Voi arunca mâine două pietricele, ci mă întorc din drum și-mi duc promisiunea la bun sfârșit. Iar în cea de-a douăzecea zi nu-mi spun: Arkad, e inuti ce faci tu. La ce-ți folosește să arunci în fiecare zi câte o pietricică în râu? De ce nu arunci un pumn plin și termini povestea? Nu nu-mi spun toate astea și nici nu le fac. Când îmi stabilesc un țel, îl duc la bun sfârșit. De aceea am grijă să nu-mi stabilesc țeluri greu de împlinit, pentru că iubesc timpul liber.”
Este pentru tine dacă
Ai plecat în călătoria de auto-educare financiară, este o carte excelentă de educație financiară și pe alocuri, motivațională.
Concluzia mea
Dacă nu ați citit încă această carte, vă recomand s-o puneți în wishlist pentru viitoarea achiziție. Poate fi făcută cadou pentru cei care au de gând să-și deschidă propriul business, dar și pentru tinerii care vor să învețe despre gestionarea propriilor finanțe și despre evitarea capcanelor financiare.
Aștept de la voi feedback, dacă ați citit-o deja, precum și alte recomandări de cărți de educație fiannciară pe care le considerați utile.