creativitatea

Acele momente când îmi aud creativitatea strigând după ajutor


Creativitatea este fără doar și poate unul dintre cele mai importante aspecte din viața mea. Nu știu ce m-aș face fără ea având în vedere domeniul în care îmi fac veacul, adică marketing și publicitate. Mda, o bună organizare și gândirea strategică sunt și ele a must, dar creativitatea rămâne baza.  Dar bineînțeles, și cine depinde de ea (aka creativitate) știe că nu dai cu praf de stele pe tine și ta-da! ca prin magie ies din tine în stânga și-n dreapta super-idei geniale.

Așa că, de-a lungul timpului am observat că am perioade în care devin foarte numb și nu reușesc deloc să mă pun de-acord cu don’șoara creativitate. Pentru că, ce credeți, s-a făcut mică-mică de tot și așteaptă încăpătânată și cu brațele încrucișate să mut piesele și s-o scot din șah-matul în care mă bag singurică.

Uite când am eu creativitatea în moarte clinică, într-o ordine total random:

 CÂND MI SE ÎNTÂMPLĂ SĂ…MULTITASKING

Nici nu vreau să aud de multitasking. E moartea creativității. Leșină toată energia, și eu odată cu ea. Nu doar că nu-mi iese nimic bine cap-coadă, dar la final mă simt storsă de energie și până peste urechi de stresată. 

Pentru majoritatea oamenilor, în aproape orice situație, multitasking-ul este imposibil. Nu o spun eu, ci oamenii de știință, care au descoperit că suntem programați pentru a fi mono-tasking și că doar 2,5% din populația globului este capabilă să execute (corect) mai multe lucruri (complexe) simultan. Și când ceilalți 97,5% încearcă să facă asta…(aham) știi și tu ce iese.

Sigur, poți vorbi și mesteca gumă simultan, să strângi hainele uscate și să vorbești la telefon, pentru că nu implică activitate intelectuală. Dar să treci din task în task, și ele să fie complet diferite, înseamnă să-ți împarți nivelul de concentrare între ele, nu să fii focusat 100% pe fiecare. Așa că nu o sa reușești dai tot ce poți, ci o să le faci de mântuială pe toate. 

  CÂND CONSUM PREA MULT CONȚINUT DIGITAL

Trăiesc și respir digital, dar câteodată simt că mă sufocă. E bine să stai cu ochii pe creatorii de conținut din toate mediile de socializare, dar pune și tu o limită, pentru numele lui Dumnezeu! Să stai blocat în Youtube nu te face mai creativ, chiar dacă așa pare. Să citești toate blogurile posibile nu te ajută să comunici mai bine. Să vezi toate postările din Facebook nu te inspiră să faci ceva nou. În lipsa creației efective, tot ce stochezi nu o să facă altceva decât să te epuizeze. Creativitatea este făcută să circule, așa că privește în jur, filtrează informația și creează mai departe, în felul tău. 

CÂND AUD ÎN CAP „NU O SĂ POȚI” și „CE O SĂ ZICĂ LUMEA?”

Frica e o chestie foarte tare din ADN-ul nostru, care a ajutat omenirea să supraviețuiască de-a lungul timpului, iar teama de ridicol ne-a ferit, probabil, de foarte multe situații penibile. Imaginează-ți o lume în care toată lumea încearcă parașutism de pe bloc cu punga de Kaufland (pentru că e foarte tare, frate!, #trăieșteclipa #testeăzalimitele) și una în care am ieși toți cu strecurătoarea pe cap ziua în amiaza mare (pentru că #fiituînsuți #hipstereala #sicedaca).

Dar să fii pasionat de ceva și să tot rulezi gândurile în capul tău fără să faci primul pas, este nebunie curată.

Ce se poate întâmpla în cel mai rău caz?

Să nu-ți iasă?

Schimbă planul până reușești sau las-o așa. E ok să nu ne iasă totul mereu. Poate nu e momentul acum.

Și dacă crezi că toată lumea o să stea cu ochii pe tine așteptând să greșești, ți-o iei prea personal.

Oricum, o critică e mai bună decât o laudă, pentru că din prima poți învăța ceva nou. O laudă doar îți validează ceea ce deja știai.

CÂND NU-MI PLACE CE FAC

E adevărat că trebuie să mănânci „the shit sandwich” până ajungi la ceea ce-ți place, dar dacă ai meniu doar asta, atunci Huston, we have a problem. Și problema nu e la ceilalți, ci la tine, pentru că lucrurile se schimbă în funcție de tine. Ori reușești să schimbi ceea ce faci, ori mediul în care o faci. Depinde unde-i buba. Hai, ia-ți inima în dinți și nu mai plânge pe la colțuri. Dacă rămâi prea mult timp într-o situație care nu-ți convine, creativitatea se va sufoca ușor-ușor. 

CÂND INTRU ÎN HORA COMPARAȚIILOR

Competiția e bună, dar trebuie să fie în primul rând cu tine. Compară-ți munca de azi cu cea de ieri. Atunci când te uiți la alții, fă-o pentru a admira și a te inspira. De exemplu, poți păstra ideea, dar privește-o din altă perspectivă. Atâta vreme cât rămâi autentic în munca ta, nu ai cum să dai greș.


Vouă ce vă omoară creativitatea? Ce trucuri aveți pentru resuscitare? 

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns