Sunt deja 5 zile de când m-am întors din Danemarca. Nu știu dacă mai pot spune gânduri „la cald”. Pe așa vreme rece, ar fi trebuit să se răcească mai repejor. Dar nu s-au răcit, nici amintirile și nici bucuria cu care m-am procopsit din experiența de 7 zile în una dintre cele mai fericite țări din lume. Încă mai mocnesc binișor în mine.
Câteva momente am reușit să le urc pe Instagram. Prea puține, însă.
M-am ținut în fiecare zi să scriu de acolo, dar trebuie să recunosc că experiența a fost cel puțin epuizantă pentru mine. Am încercat în schimb să surprind cât mai multe nuanțe ale traiului de acolo. De la calitatea alimentelor și stilul de consum, la relațiile dintre oameni, arhitectura și grija pentru detalii, până la implicațiile statului în viața locuitorilor. Și încă multe altele.
Danemarca, probabil cea mai bună țară din lume
Pe modelul Carlsberg, că doar de acolo își trage originile 😉
Faptul că am vizitat Danemarca la 220 km distanță față de capitală, într-o zonă unde partea turistică nu este atât de bine conturată, m-a ajutat probabil să gust mai bine din stilul lor cotidian. Să observ mai multe aspecte, pe care într-o zonă plină de turiști nu aș fi reușit s-o fac.
Și în Danemarca se trăiește bine, să știți. Atât cât am zgâriat eu suprafața, am reușit să-mi dau seama că viața este bună. Nu degeaba, de câțiva ani încoace, apare în topul celor mai fericite țări din lume. Explicația lui Dan Buettner, specialist la National Geographic și autor al cărții „Blue Zones of Happiness – Lecții de la cei mai fericiți oameni din lume” a avut câteva principii extrem de simple. El nu a fost de acord cu faptul că danezii ar fi fericiți pentru că au așteptări foarte scăzute (ceea ce s-a crezut foarte multă vreme), ci din contră. Încă de la naștere și până la momentul pensionării, danezii se așteaptă să primească din partea statului educație gratuită, acces gratuit la sistemul medical, o indemnizație de 10 luni pentru creșterea copilului, burse pentru școlarizare și specializare și o pensionare sigură și avantajoasă. Nu am putea spune că danezii nu au așteptări mari, și culmea, că statul oferă le oferă tot ceea ce am enumerat. Dați play mai jos, vă asigur că vor fi 2 minute care vă vor naște foarte multe întrebări.
Atât am avut să vă zic la foarte cald, învelită într-o pătură pufoasă, alături de un ceai fierbinte și câteva lumânări ambientale și frumos parfumate. Promit să revin zilele următoare pentru a sta la povești daneze într-o atmosferă … hygge (a se citi hoo-ga). Povestim.