Mi-a placut mult tema din acest an de la Street Delivery – „Gradini posibile” – asa ca am dat o fuga duminica, in ultima zi, pe strada Pictor Arthur Verona, sa gust putin din zarva editiei de anul acesta.
In fiecare an, din 2006 incoace, Street Delivery trateaza cate o problema de interes general si incearca, sub forma unui eveniment – manifest, sa aduca solutii pentru a rezolva ceva in acest sens, pentru ca tine (si) de noi, ca locuitori ai orasului, sa cream un mediu de viata cat mai sustenabil.
Anul acesta, Street Delivery a fost despre potential, despre posibilitatile reale ale orasului, din ce in ce mai sufocat de trafic, poluare si betoane, de a deveni putin mai fresh, mai verde, mai „respirabil”.
Imi place ca se disputa despre o problema reala si din ce in ce mai apasatoare, cu care se confrunta Bucurestiul de ceva vreme, iar in ultimii ani este din ce in ce mai sufocanta. La propriu. Cu spatiu verde din ce in ce mai putin si cu beton cat cuprinde, ma intreb unde o sa ne mai refugiem la cele 40 de grade cu care ne ameninta cei de la TV.
Nu stiu insa cati dintre cei care au ajuns anul acesta la festival au reusit sa vada dincolo de baia de multime, de paharele de plastic pline cu bere, tonetele de mancare si concertele de la finalul zilei.
Redeschiderea Gradinii Universitarilor a fost o surpriza binevenita si un proiect ambitios al Asociatiei Calup, Fundatia Carturesti si Ordinul Arhitectilor, pentru ca in caz ca nu stiati, acest spatiu a fost inaccesibil vreme de 25 de ani. Mai exact, aceasta jungla urbana de aproximativ 4000 de metri se afla vizavi de Gradina Icoanei si gazduieste un monument istoric clasa A, Casa Librecht-Filipescu (1860), cunoscut azi ca si Casa Universitarilor.
”Am plantat flori şi legume. Am încercat să refacem o grădină unde acest mix să aducă o valoare în plus, dar să păstrăm caracterul spaţiul. Ideea de bază a fost să creăm printr-un workshop toată amenajarea, care este deschis publicului, şi să înconjurăm aceast spaţiu cu o bancă, păstrând această zonă ca o Agoră verde. Procesul e în curs de derulare”, spun cei de la Asociaţia Calup.
Street Delivery in imagini
Pentru fiecare dintre cei care au trecut pe strada Arthur Verona, acest eveniment a fost vazut diferit, prin prisma modului in care filtram realitatea in care traim.
M-am intristat o clipa cand am auzit in jurul meu ca acest festival nu este potrivit celor de varsta noastra (29-30 de ani), ca oamenii ”ca noi” ar trebui sa traiasca alte experiente, sa mearga intr-un city-break, o vacanta mai exotica, nu sa petreaca (a se citi ”pierde”) 2-3 ore la un eveniment in aer liber. Cum, ma? Adica pentru ca am peste 20 si ceva de ani, trebuie sa fac alte lucruri, adevate perioadei pe care o traiesc? Da’ de ce sa nu facem cate putin din toate?
Cum spuneam, m-am intristat o clipa. Apoi mi-am luat un porumb fiert cu muuulta sare si m-am linistit. My hero!
Știu că am surprins doar o zecime din ceea ce a însemnat festivalul Street Delivery de anul acesta, mi-a plăcut că am reușit să văd Grădina Universitarilor (vezi în imaginile din galeria de mai jos).
Spre deosebire de editiile anterioare, anul acesta evenimentul-manifest se va desfasura in 6 dintre marile orase ale Romaniei:Bucuresti (9-11 iunie), Timisoara (16-18 iunie), Iasi (16-18 iunie), Cluj-Napoca (17-18 iunie), Baia-Mare (30 iunie – 2 iulie), Bacau (30 iunie – 2 iulie).
See you soon! Ne vedem la următorul festival de stradă!