…33 la număr, însă după consemnările ulterioare, 40. Voievozi, că despre ei vorbeam.
Anul acesta, eu și domnul P. nu am avut (încă?!) acel mare concediu, pentru care tragi ca nebunul tot anul. Undeva pe plajă, cu telefonul pe mod avion, a cărui singură întrebuințare să fie aceea de a face INSTApoze cu cele mai mișto momente.
Nu știu dacă v-am zis până acum, dar pentru mine, Instagram este colțul cu povești, ce pot fi citite dintr-o privire. Aruncați un ochi și aici.
Și pentru că viața a avut alte planuri cu noi vara asta, am zis să nu ne lăsăm așa, cu una cu două și să tragem câte-o fugă pe unde reușim. Asta așa, să ne facem antrenamentul pentru the big one, de anul viitor. Și uite așa am ajuns weekend-ul trecut la Târgoviște.
Cum ajungem în Târgoviște, plecând din București
Deși am fost de foarte multe ori (doar vara asta de vreo 5 ori) pe drumul spre Târgoviște, în escapadele către Sinaia, Bușteni, Brașov, vizita la Târgoviște a fost o premieră anul acesta. A fost multă vreme pe lista destinațiilor dorite în special pentru încărcătura sa istorică, aici fiind Curtea Domenască și Capitala Țării Românești pentru circa 300 de ani.
Am ajuns destul de repejor la Târgoviște, în mai putin de 1:20 minute pentru că am scutit tot drumul până la ieșirea din București (yei). Avantajul cartierului Pantelimon. Așadar, pentru a ajunge în Târgoviște, mergeți spre Chitila, apoi urmați pe DN 7 – DN 71.
La fel de bine, puteți organiza acest city-break în Târgoviște la întoarcerea dinspre munte, și noi ne-am gândit la asta de multe ori, dar de fiecare dată ne întorceam destul de târziu spre București. Din punctul meu de vedere, este o destinație perfectă pentru o zi, nu pentru un weekend întreg.
Ce e de văzut în Târgoviște
Am plecat din București duminica, puțin trecut de ora 11, așa că am ajuns la Târgoviște, cu tot cu opririle pentru apă, în jurul orei 12. Via…
ANSAMBLUL CURTEA DOMNEASCĂ
Adresa: Calea Domnească 181, Târgoviște
Cost bilet întreg: 12 lei
Aici am găsit un complex de clădiri și fortificații cu rol de reședință pentru o parte din voievozii Țării Românești, dar și cu rol defensiv al zonei. Vizita de weekend-ul trecut ne-a proiectat fix în timpurile lui Mircea cel Bătrân, domnitorul ce a pus umărul la ridicarea cetății, în jurului anului 1.400. Mai târziu Vlad Dracul și Vlad Țepeș fortifică cetatea și adaugă Turnul Chindiei. Domnia lui Matei Basarab a reprezentat cea mai înfloritoare perioadă, iar sub domnia lui Gheorghe Ghica, o perioadă de regres, prin ordinul turcilor de a dărâma zidurile cetății.
Palatul Petru Cercel
Turnul Chindiei
Cu o înălțime de 27 de metri, Turnul Chindiei din Târgoviște este, fără doar și poate unul dintre punctele de atracție. Prin prima perspectivei de ansamblu pe care o oferă întregului complex, este musai să urcați în turn. În vremurile de glorie ale cetății, turnul servea drept punct de pază și de observație a zonei, iar în secolele 16-17, a fost folosit sub formă de închisoare.
Biserica Mare Domenască
Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești
Parcul Chindia, din spatele Curții Domnești din Târgoviște
Ce am vrut să văd, dar nu am reușit, însă pe listă pentru următoarea escapadă:
- Muzeul Politiei
- Muzeul Evolutiei Omului
- Muzeul de Arta
Ah, și voiam să mai zic legat de mâncare. Toată învârteala prin oraș ne-a făcut, desigur, foame. Așa că am căutat un restaurant bun. Am ajuns însă la Berăria lui Vlad Țepeș. Nu vă zic decât atât: Comandați berea casă, este excepțională, dar mâncați în altă parte. Dar berea…merită să mergeți acolo pentru asta. Las mai jos dovada:
See you next time, Târgoviște! Rămâne o promisiune.
Voi ați fost aici? Ce v-a plăcut, pe unde ați mâncat ceva bun? Ce mai recomandați și altora să vadă? Și vă rog din suflet, aruncați în mine cu recomandări de localuri pentru papa bun! 😉