Categories
HaiHui, La Dolce Vita

Scriind articolul acesta în care am pus pe foaie o mică, dar foarte mică parte din cocktail-ul de sentimente creat de plecarea în Danemarca (pentru 7 zile, not for good), mi-am dat seama că pentru mine, șocul cel mai mare a fost pe plan socio-economic. Uh, ce țeapăn a sunat! E normal că există diferențe  între România și o țară nordică, având în vedere modul (atât de) diferit în care ne-am format și definit ca popor.  

Până acum totul bine. Am pus în balanță ceea ce am văzut la fața locului, cu ceea ce am auzit și citit despre această țară, și impresia mea a fost că Danemarca este echilibrată pe plan social și economic. Cu alte cuvinte, am ajuns eu la concluzia că poți poți trăi bine mersi și fără prea multe lipsuri, atâta vreme cât aduci, la rândul tău, aportul necesar.

Dar din observațiile mele lipsea un element important – traiul de zi cu zi, cel din perspectiva rezidentului, și nu al călătorului. Așa că am distribuit articolul pe un grup dedicat românilor care locuiesc în Danemarca și am cerut feedback de la cei care ar fi putut să-mi creioneze cel mai bine situația reală. Mai exact, am zis așa: 

„Dragi români care locuiți în Danemarca, eu am avut ocazia să vizitez această țară pentru 7 zile și mi-a lăsat o impresie foarte bună. Eram curioasă însă care este adevărata poveste din spatele uneia dintre cele mai fericite țări din lume. Chiar așa stau lucrurile acolo? Vă mulțumesc și apreciez fiecare feedback pe care îl primesc.”

În urma acestei acțiuni, am fost surpinsă să văd cât de diverse sunt părerile acestor oameni, stabiliți în Danemarca. Am aflat o groază de lucruri interesante, pe care le descoperi doar în urma locuirii efective într-o țară, oricare ar fi ea. Sunt foarte multe aspecte privind societatea, viața economică, sistemul de educație și cel al sănătății.

Am încercat să le grupez urmărind coordonate comune, pentru a fi mai ușor de citit. Pe alocuri am simțit nevoia să aduc completări. Sper că mi-a reușit schema.  

Tre’ să mai spun și că a fost un articol la care am râs și am plâns în același timp. Am citit comentarii la care am rămas cu un gust amar, comentarii care mi-au adus zâmbetul pe buze și care m-au făcut să sper într-o Românie mai bună, cândva. Un articol pe care l-am scris cu același drag cu care am vizitat această țară. Un articol amplu, dar nu suficient de mare pentru a reda profunzimea fiecărei povești.

De la cei care mi-au scris am simțit frustrare, supărare, resemnare, luptă, dar și bucurie, fericire, mulțumire. Am rezonat cu fiecare dintre voi și mă bucur că mi-ați dat ocazia să înțeleg mai bine ce înseamnă Danemarca.

Celor care citesc acest articol, priviți-l așa cum este el – o radiografie sinceră și concretă a ceea ce implică această țară, privită din toate unghiurile și din mai multe perspective. Nu-i complet, dar e suficient pentru a ne face o părere mai realistă.

Iată ce spun rezidenții români din Danemarca:

🌎 Realitatea e cât se poate de simplă. Da, este o țară curată, civilizată, sigură, nebirocrată sau coruptă. Poate, a fost cea mai fericită națiune de pe glob, dar fericirea în ochii analiștilor are cu totul alte standarde. Nu este un paradis, cum am vrea noi să îl descriem, taxe mari, posibilitățile de avansare reduse și dependente de limba daneză în foarte mare măsură, naționalismul este stăpân pe high-end jobs, ceea ce înseamnă că deși poți vorbi fluent limba daneză, nu îți lipsesc acreditările sau studiile, îți va fi destul de greu să te impui pe piața muncii. Viața este costisitoare, dar placută. Daca ești dispus să începi cu munca de jos, vrei să acorzi timp și răbdare, Danemarca s-ar putea să fie țara potrivită pentru tine.


Nu ar trebui să idealizam nicio societate…

🌎 Dragă Amalia, ți-am citit articolul și mă bucur ca ți-a plăcut așa de mult Danemarca, însă nu te supăra pe mine dacă îți zic că dai dovada de foarte multă naivitate dacă crezi ca poți sa tragi concluziile despre o țară și societatea sa după numai o săptămână petrecută în aceasta. Da, Danemarca poate părea minunata din exterior pentru un turist, dar după o perioada petrecută aici o să îți dai seama că au și ei problemele lor sociale ce țin de integrarea minorităților, un procentaj mare de persoane ce sunt pe schema de ajutor financiar (kontanthjælp) și care nu au muncit o zi în viata lor și mai sunt și mari consumatori de produse alcoolice și țigări precum și o rată mare de persoane cu tendințe suicidale și/sau dependențe de pastile antidepresive. Acestea sunt doar câteva din problemele cu care se confruntă ca societate. Asta fără sa mai adaug faptul ca sub masca zâmbetului politicos, mulți dintre danezi sunt șovini și rașisti. Mă rog, dacă treci peste toate aceste lucruri, Danemarca îți oferă posibilitatea unei societăți corecte, fără prea multa corupție și birocrație, locuri de munca plătite decent în funcție de calificări precum și sisteme de asigurări sociale, de sănătate și de educație bine puse la punct. Închei prin a adăuga că nu ar trebui să idealizam nicio societate în particular. Chiar dacă noi, românii, suferim de un complex de inferioritate când ne raportam la societățile din țările vestice și nordice, nu ar trebui să ne descurajam, ci să luam exemplele bune din aceste țări și să încercăm să le implementam în cadrul societății românești. Știu, nu e ușor dar nici să ne pierdem speranța că noi românii nu sa ne putem schimba vreodată societatea în mai bine.

Tot la curățenie am ajuns, tot la joburi de jos cu tot cu daneza

🌎 Eu locuiesc în DK de 11 ani și vorbesc daneza foarte bine. Am studiat tot pe daneză și mă chinui de 2 ani să mă angajez într-o companie. Și mă întreb de multe ori, oare de ce am învățat daneza? Că nu mă ajută la nimic. Tot la curățenie am ajuns, tot la joburi de jos cu tot cu daneza.

Zic și eu: ➡️  Din aceste comentarii ies ușor în evidență câteva dintre cele mai importante doleanțe ale românilor vizavi de țara în care locuiesc în acest moment. În primul rând, faptul că românii noștri resimt, la diferite nivele, discriminarea profesională. A învăța limba țării în care locuiești nu este doar o modalitate isteață de a te descurca în viața de zi cu zi, dar este și o dovadă de respect față de societatea care îți deschide larg ușile. Totuși, ceea ce înțeleg eu de aici este faptul că, în ciuda tuturor aspectelor legate de limbă și studii, unui român îi va fi mult mai dificil să fie angajat pe posturi similare danezilor nativi. Per total, condițiile sunt bune, iar Danemarca poate oferi un trai mai mult decât bun, liniștit, plăcut. 

Rata sinuciderilor printre danezi e foarte mare, depresivi, zgarciți, bețivi

🌎 Nu am fost în Danemarca, dar am mulți prieteni acolo. Am înteles că lucrurile nu sunt așa roz…rata sinuciderilor printre danezi e foarte mare, depresivi, zgarciți, bețivi…..taxe foarte mari, lucruri vechi, mașini vechi. 

🌎 Rata sinuciderii și depresia: DE CE? 1.5 mil de danezi locuiesc singuri dintr-o populație de 5 milioane, din care aprox 600.000 imigranti. Zgarciti: așa-s toți capitaliștii. Taxe mari: se justifică prin spitalizare, operație, educație etc…gratuită. Mașini vechi și noi, majoritatea mărci franceze. O țară foarte prosperă, de viitor, în mod special pentru întemeierea unei familii. 

➡️  Zic și eu: Da, în Danemarca există o problemă legată de depresie. Dar există și mult sprijin din partea statului în acest sens. Paradoxal, în una dintre cele mai fericite țări ale globului există și cea mai mare rată a divorțurilor. Asta nu pentru că danezii nu ar crede în „până când moartea ne va despărți”, ci mai ales pentru că sistemul de obținere a divorțului este unul foarte foarte facil: depui o cerere online și contra unei taxe de aproximativ 50 de dolari, cuplul poate porni pe drumuri separate din punct de vedere legal în mai puțin de 7 zile. Referitor la faptul că sunt mari bețivi…Or fi, dar iată că România ocupă locul 5 la consumul de alcool la nivel mondial, iar Danemarca nu apare, conform acestui studiu.


O problemă de boală se rezolvă la ei cu PAMOL, ceva de genul paracetamol la noi

 🌎 Eu stau de 6 ani în Dk, una este ca vizitator și alta este să stai aici, ce ai postat e ok, nimic de comentat, dar partea negativă nu ai de unde să o știi. De exemplu, o problemă de boală se rezolvă la ei cu PAMOL, ceva de genul paracetamol la noi. Pentru orice boală. Adică sunt gips doctorii aici, nu toți, dar 80%. Asta poate confirma cei ce stau aici și știu.

🌎 Danezii se tratează așa, fără antibiotice de când se nasc. În cazurile în care chiar trebuie tratament cu antibiotice se face, nu ca în România, pentru orice răceala, durere, etc. hai să îi dăm cu antibiotice… Cu toate astea, uitați-vă care este media de vârsta (făra antibiotice) în DK.

 Zic și eu: ➡️ În ceea ce privește speranța de viață la naștere, un indicator demografic important ce exprimă nivelul de trai al unei țări, Danemarca are o valoare de 80.06 ani, adică pe LOCUL 27 în lume, față de România, cu o valoare medie de 75.01 de ani clasându-se pe LOCUL 67 în lume, conform WIKIPEDIA, așa că datele vorbesc de la sine.


Din cauza faptului că sistemul le oferă tot, ei sunt slabi ca indivizi și dependenți de acest sistem.

🌎 O țară cu un sistem foarte bine pus la punct, în care se promovează munca în echipă. Danezii ca popor sunt naționaliști, și din păcate mult peste noi, românii, când vine vorba de a se ajuta între ei ca popor. Din punct de vedere individual, danezii, ca persoane, sunt în general praf, foarte comozi și au un aer de superioritate față de toate națiile. Din cauza faptului că sistemul le oferă tot, ei sunt slabi ca indivizi și dependenți de acest sistem. Nu sunt ca noi, românii, descurcăreți. Și din păcate, poți să fii și Albert Einstein, dar daca nu esti danez, niciodată nu o să te privească de la egal la egal. În concluzie, o țară cu un sistem ce îți oferă multe beneficii dar pentru care plătești și taxe. Iar ca popor, danezii au alte valori și altă cultură, iar dacă nu ești născut aici, cu greu te acceptă danezii printre ei. Vorbesc în general, pentru că mai există și danezi cu capul pe umeri. E o concluzie personală, după 11 ani de Dk , de stat numai în anturaj de danezi. 

🌎 Nu cred că este așa, în firma unde lucrez, danezii chiar sunt foarte buni meseriași, au cunoștințe foarte bune de tehnică, de geometrie și întotdeauna când nu știi ceva vin, te ajută, îți dau indicații cum să faci. Nu sunt slabi, sunt buni meseriași.

Zic și eu: ➡️ Din nou, o nuanță de discriminare a danezilor față de români. Sunt de acord că românul a învățat să jongleze cu greutățile și să cadă în picioare de fiecare dată. Da, știm de toate și ne descurcăm în multe situații, dar și danezii au avantajul lor prin faptul că reușesc să se specializeze foarte bine pe anumite domenii de activitate. Plusuri și minusuri.


A fost o surpriză placută sa vad cum, în plină Copanhaga, cei întâlniți pe stradă îți zâmbesc din reflex

🌎 🤔Faza cu bicicletele, toate au încuietori pe roată, de asta nu se observă, însă te asigur că toate au încuietori😀 

🌎 Nu contează, la noi le fură chiar dacă ai lanț legat de ea. 

🌎 Sunt legate, te asigur de asta. În Islanda e chiar cum spui, acolo și masinile se lasă cu cheile în contact și casele deschise, acolo vreau și eu sa mă mut, minimul pe economie acolo este de 10.000 euro și tot de Danemarca aparține.

🌎O clipă nu mi-a fost teamă că masina a rămas descuiată. E adevarat, fiicei mele i s-a furat bicicleta în campus, în Copenhaga, dar …shit happens. În general, a locui acolo este o experiență interesantă, pentru mine a fost o surpriză placută sa vad cum, în plină Copanhaga, cei întâlniți pe stradă îți zâmbesc din reflex. Nu, nu erau drogați, face parte din stilul lor. Circulația rutieră este super civilizată,la supermarket nu se uită ciudat la tine pentru că vorbești în engleză.

Zic și eu: ➡️ Eu am vizitat un orășel micuț, de aceea probabil că lucrurile stau altfel decât în marile metropole. Totuși, la o vizionare mai atentăa a pozei din articol, am observat un mic sistem antifurt pe roata bicicletei din campusul școlar. Per total însă, bicicletele nu erau legate, am văzut asta cu ochii mei. 

danemarca biciclete


🌎 Dacă ai un job stabil, e foarte bine 👌

🌎 Depinde și de norocul pe care îl ai și de oamenii de care dai. Nu e raiul pe pământ, în niciun caz, dar nici rău nu se poate spune că e.

🌎O țară cu foarte multe posibilități.

🌎Sunt multe lucruri bune și multe rele, depinde de situație. Dar prefer să stau aici decât în România. Este totuși o diferență mare de trai, asta compensează lucrurile negative din Danemarca.

🌎 O țară frumoasa, da’ rece. A devenit a doua casă pentru mulți români stabiliți aici, o țară în care o duci mai bine decât în România chiar și cu așa-zisele „joburi de jos”.

Danezii nu duc grija zilei de mâine, nu sunt atât de stresați și atât de “pe fugă”

🌎 Cred că nu se poate generaliza nimic. Eu vorbesc din experiența mea. Pentru mine este o țara liniștită, potrivită pentru familii, iar danezii nu duc grija zilei de mâine, nu sunt atât de stresați și atât de “pe fugă” . Evident au și ei problemele lor, dar dacă e sa compar România cu Danemarca, este suficientă o plimbare prin oraș ca să îți dai seama că danezii nu sunt crispați și nu au atâtea griji! Sistemul îi protejează și doar dacă sunt prea leneși și dezinteresați, o duc rău. Danezii au în general weekend-urile libere, să stea cu familia sau prietenii, se duc în vacanțe de 3 ori pe an în țări pe care poate un român care trăiește în România nici nu visează să le vadă. Deci da, după părerea mea, sunt fericiti și au și de ce! Văd că mulți comentează ca sunt bețivi mulți și drogati, dar unde nu sunt? Ăștia sunt peste tot, nu cred că asta o caracterizează ca și țară! Iar ca și român venit să lucrezi aici, depinde ff mult de norocul pe care îl ai să găsești un job bun, să întâlnești oameni cumsecade și mai depinde și ce știi sau faci și cât te duce capul!

Eu am uitat ce înseamnă stresul de 11 ani 

🌎 E o țară în care totul ți-l faci singur și cu propriile mâini. E o țară în care nu duci stresul de mâine sau de peste o lună, dar asta numai dacă le înțelegi sistemul și uiți de micile tentații din România sau din alte țări, sunt foarte corecți și foarte duri în privința corupției și a greșelilor, dar asta nu înseamnă că nu le fac. Am 8 ani aici și singura dezamăgire este că mi-am pierdut timpul prin alte țări decât Danemarca. Dacă vrei să îți începi un viitor aici, o poți face fără prea multe griji.

🌎 Nu este totul perfect, dar este o țară bună, căreia îi pasă de oamenii ei. Eu sunt foarte bucuroasă că am ajuns aici. Oamenii au o viață bună, își permit orice și se simt protejați de sistem. Eu am uitat ce înseamnă stresul de 11 ani de când sunt aici. Cât despre danezi, pot spune că sunt ca orice popor: nici mai buni, nici mai răi.

🌎 Ca oriunde în lumea asta sunt oameni buni, dar și răi. ce-i drept, mai puțini. În afară de vremea ploioasă, mult vânt și limba destul de grea, e foarte ok ca țară și ca sistem. 😊

Zic și eu: ➡️ Lucrurile sunt diferite de la caz la caz. În general, un job stabil înseamnă o viață bună, iar cel mai prost plătit job îți permite un trai mai mult decât decent. Lipsa stresului este un fapt general acceptat și apreciat.

danemarca romanilor


Plătim taxe mari, dar îi vedem pe toți, folosiți.

🌎 Bun articolul. L-am găsit pe unul dintre grupurile „români în Danemarca” și am citit comentariile românilor referitor la imaginea pe care ți-ai facut-o. Îmi pare rău că majoritatea covârșitoare a celor aflați sau stabiliți, ca și mine, în Danemarca, văd locul ăsta atât de gri.
Familia mea, ce include 2 copii născuți în România, și-a găsit aici un cămin primitor. 
Avem colegi, prieteni, vecini și mulți oameni cu care intrăm în contact zilnic, danezi, și nici unul, niciodată, nu ne-a facut să ne simțim neaveniți. Danezii sunt oameni modești și se vede asta.
Găsești la tot pasul magazine sau târguri de vechituri, pe care toată lumea le vizitează. Oamenii ăștia respectă obiectele vechi, motiv pentru care mulți danezi au mașini de epocă cu care ies la plimbare în weekend.
Contează mult unde locuiești în Danemarca, ca și în România. Dacă locuiești într-o aglomerare urbană (ex. Copenhaga), atunci ești nevoit să îți legi bicicleta, scuterul, portofelul, telefonul etc). Eu locuiesc într-un orășel. Îmi cunosc vecinii, iar ei știu că bicicleta verde e a mea, așa că n-am nevoie să o leg.
Poate că România e frumoasă, dar eu n-am reușit să conving niciun danez să o viziteze. Faima a fost purtată de alții, înaintea mea. Va fi greu să punem Romania pe harta turistică. Și ceva ce poate nu știai: din 10 modele de GPS-uri comercializate pe piața din Danemarca, 9 au hărți numai pentru Europa de vest. 
Spuneai că urmează să scrii despre sistemul de reciclare? Am fost de 100 de ori în centre de reciclare și, exact ca și prima data, mă umple de bucurie să știu că bucata de beton, scaunul de plastic sau cuiele ruginite pe care le arunc, ajung să fie alt beton, alt scaun sau alte cuie, pe care cineva le va folosi. Conduc zilnic pe același drum spre serviciu câțiva zeci de km, însă nu îi simt. Nici fizic (șoselele sunt excelente, traficul lejer, șoferii politicoși) și nici financiar (statul îmi ia impozit mai mic pentru că parcurg distanța mare până la serviciu). Se construiesc sau se extind șosele continuu. Eu și sotul meu avem o vorbă: ai dreaq’ ăstia, iar ne cheltuie banii! Jur că nu îmi pare rău pentru nicio coroană plătită în taxe. Plătim taxe mari, dar îi vedem pe toți, folosiți. Știi cât durează reasfaltarea unui drum de 1 km? O noapte. Pe cuvânt.
Numai bine!

Zic și eu: ➡️ Fiecare om găsește fericirea în lucruri diferite. Nu putem fi toți la fel și ar fi fost plictisitor să fie așa. Dacă pentru cineva, fericirea supremă înseamnă o super-agitație, un oraș mare și mereu aglomerat, pentru altcineva asta poate însemna iadul pe pământ. Probabil, cheia succesului e să știi ce vrei, apoi să găsești acel ceva, chiar dacă asta presupune să încerci de mai multe ori, în mai multe locuri.

Da, taxele sunt mari în Danemarca, dar mari sunt și în România, mai ales iei în considerare veniturile. Parcă te unge pe suflet când vezi fiecare bănuț reținut din munca ta reflectat în servicii de sănătate bune, educație gratuită, infrastructură ok și câte și mai câte…


Unii nu reușesc să se adapteze unei culturi atât de diferite.

🌎 Părerea mea, ca și turism, nu se compară niciodată cu România. Țara noastră e superbă, dar din păcate guvernanții sunt mai preocupați de furat decât să o pună în valoare. Ca și muncitor îDk, chiar și cu un job mai prost plătit și tot e mult mai bine decat îRomânia. Acum depinde din ce perspectivă privești. 

🌎 Stiu că nimic nu se va schimba în bine în România curând sau vreodată, dar eu tot sper, nu pot să mă simt aici ca acasă, cu toate că m-am adaptat, dar nu este același lucru. Acasă e acasă ! P.S. Am cunoscut persoane care vorbesc urât despre țara lor și că nu-i mai interesează de România, eu nu pot să fac asta pentru că nu ma vând ca alții! De asta suntem bătaia de joc a tuturor pentru că există astfel de persoane! 

🌎 E minunat să te dai patriot, că iubești România, că acolo te întorci, că acolo și-au jertfit străbunii tăi oasele, și povestea poate continua. Dar ar trebui sa știi că din cauza României ești acum slugă la străini, din cauza republicii Teleorman de România te gândești cu silă la mizeria și nămolul din societatea românească, BOR și alte așa-zise instituții care îți produc scârbă și care au amanetat viitorul României. NU ma voi întoarce în România eu sau familia mea refuz cu desăvârșire în a pleca de la un relativ bine la un covârșitor niciunviitor și vă încurajez să nu plecați nici voi, din contra chiar vă încurajez sa dați o șansă țării care v-a adoptat și v-a oferit o nouă șansă în viata, integrați-vă și sprijiniți cât puteți comunitatea locală măcar ca un semn al recunoștinței pentru șansa oferită.

🌎 Unii nu reușesc să se adapteze unei culturi atât de diferite. E trist ce spui, dar e foarte adevărat. Statul ar trebui să faca mai multe pentru a-și aduce poporul acasă.

Zic și eu: ➡️ România turistică are farmecul ei incontestabil. Dar ia faceți experimentul ăsta! Mergeți în cel mai pitoresc loc din Ro [insert location here] și luați la întrebări un localnic. O să spună că e cel mai banal loc de pe pământ. Prin ochii unui turist, situația se schimbă radical.

Când vorbim despre o cultură atât de diferită de cea în care am trăit și am crescut, procesul de acomodare s-ar putea să nu fie chiar atât de rapid. Sau deloc. Din nou, totul ține de noi, iar dacă nu ne este bine undeva, avem oricând posibilitatea de a schimba ceva! 


Fericirea stă în ceea ce îl face pe fiecare individ în parte fericit

🌎 Este foarte bine aici, 12-14 ore de muncă pe zi, sâmbătă, duminică munca, te duci odată pe an acasă, hârburi de mașini că deh taxa e scumpă, n-ai familie chiar dacă ai soția cu tine, ce să mai, e un rai. Trăiești o viață singur cu gândul că faci bani, după ce faci bani vrei să te duci acasă, dar ce sa mai faci acasă? Dacă mă-ta tac-tu au murit și frații sunt în Italia? Să te integrezi în sistemul și viața lor nu se poate că nu ai crescut aici și tot timpul ești văzut ca un ciorditor. Viața perfectă.

🌎 Eu muncesc 7 ore pe zi, weekend liber, anul asta am fost de 5-6 ori acasă, am mașină, locuiesc singur (nu am colegi de casă). Deci se poate.

🌎 Danemarca nu este țara cu cei mai fericiți cetățeni ai ei (danezi). Exact discuția asta am avut-o cu o persoană ce este angajată a sistemului forțelor de muncă și am rămas puțin surprins de ce mi-a spus femeia. Țara este plină de danezi (atât femei, cât și bărbați) super-alcoolici ,oameni foarte leneși, care ar prefera ca din 8 ore de munca să stea 6 la povești și să lucreze doar 2. Este plin de oameni care merg la vârsta de 50-60 de ani să își facă cursuri de formare profesională, căci toată viața lor au trăit din ajutorul social sau munceau un an, doi,ca să stea în șomaj 2, 3 sau 5 ani (acuma depinde la ce perioadă ne referim). Este țara cu cele mai multe persoane cu handicap din cauza unei legi tâmpite care până în anul 1995 a fost valabilă, mai exact mama putea să aibă relații cu băiatul ei, inclusiv să facă copil. La fel fratele putea să se căsătoreasca cu sora lui. A fost țara care până în 1995 aveau zoofilia permisă, existau bordeluri de acest fel. Deci, într-un cuvânt, danezii nu sunt așa de fericiți precum se crede. În schimb, sunt fericiți străinii care sunt în această țară,datorită sistemului: facultăți gratuite, sistem medical gratuit, șomajul pe o perioadă de 2 ani cu o sumă destul de mare, ajutorul social la fel. Și toate astea nu pentru că strainii ar avea ceva de câștigat, ci datorită faptului că statul are de câștigat de pe urma lor = forță de munca și implicit majoritatea sumei câștigate se învârte tot în Danemarca. Deci, de fapt, într-un final nimeni nu prea e fericit. Fericirea stă în ceea ce îl face pe fiecare individ în parte fericit, iar sondajul nu e decât o mare minciună și o propagandă slabă. Și dacă e să definesc puțin fericirea legată de majoritatea romanilor din Danemarca, ar fi că aici doar își permit un trai puțin mai bun decât în țară. Doar se trăiește, nimic mai mult…

Când ești plecat să lucrezi într-o altă țară, normal că o să întâmpini și greutăți

🌎 Dk e ok, dar îți trebuie câțiva ani buni până reușești s-o descoperi! Nu te lua după tot ce scrie lumea aici, dacă nu ar fi fost bine, erau plecați toți acasă. Prima condiție dacă vrei să-ți fie bine, trebuie să le înveți limba. După asta, toate vin de la sine.😉

🌎 E bine în Danemarca fraților lăsați mangla. Puneți mâna și învățați daneza. După aia o sa vedeți cum stă treaba. 

🌎 Așa ca și curiozitate… Voi care ziceți că nu e bine în Danemarca, ce mai căutați pe aici, vă ține cineva cu forța!? România este și va rămâne țara mea de suflet dar atâta timp cât sistemul este groaznic, prefer să trăiesc aici decât să duc un trai greu acasă, în România.

🌎 Când ești plecat să lucrezi într-o altă țară, normal că o să întâmpini și greutăți și poate ai și parte de fericire, depinde cât de optimist sau cât de pesimist ești și cum privești lucrurile din punctul tău de vedere. Am 4 luni de când am ajuns în Danemarca dupa 7 ani de Anglia și sper că am luat o hotărâre bună când am făcut pasul ăsta, pentru că am și familia adusă aici. Sistemul este mai bine pus la punct ca în UK, job-urile sunt limitate dacă nu vorbești daneza, cel puțin 4 domenii de care am auzit că majoritatea lucrează și aia e: depozite / împarți reclame / construcții / ferme. Și astea cu condiția să vorbești cel puțin engleza, în rest, aștept să vad ce poate oferi mai mult țara asta.

Zic și eu: ➡️ Se poate în România, la fel de bine cum se poate și în Danemarca. Dacă nu ți-e bine unde ești acum, s-ar putea să nu fi omul potrivit la locul potrivit. Mai înceearcă! Și oricare ar fi visul tău, nu renunța la el.


În Danemarca, oamenii își împrejmuiesc casele cu copaci, nu cu garduri!

🌎 Draga mea Amalia, eu m-am mutat în Danemarca în urmă cu cinci ani și cinci luni.🙂La început, cam cinci luni, am locuit împreună cu fiica și cu nepoata mea, la o prietenă a fiicei mele, în casa ei. După experienta tristă, pe care am avut-o lucrând trei ani în Italia, Danemarca mi-a oferit exact ceea ce pot spune că este a doua mea patrie! Fiica mea a venit în Danemarca datorită prietenei la care am locuit la inceput. La începutul lui martie 2013, când am căutat pe Google Maps orașul cel mai apropiat de comuna unde fiica mea locuia, Randers, al șaselea cel mai mare oras din Danemarca, și am văzut case făra garduri, mi-am zis:”acolo-i de mine”!😃În Danemarca, oamenii își împrejmuiesc casele cu copaci, nu cu garduri! Danemarca exportă milioane de brazi pentru Crăciun, de pe plantații, majoritatea particulare.🌲 Cât despre case, ce să zic. Danezii conservă stilul tradițional. Aici, oamenii nu se ascund dupa jaluzele, perdele sau…mai stiu eu ce! După 31 de ani de văduvie, când am venit în Danemarca, mi-am întâlnit sufletul pereche, și de atunci suntem împreună.🙂Înainte de prima iarna aici, am crezut și eu că este frig, multă zăpadă…Nu prea este așa.Vara, uneori, nu este foarte cald (exceptând vara trecută!), iar între toamnă și primăvară este…ceva între…toamnă și primăvară!😃 Câteodată mai ninge! 😆🌨Uneori plouă, tună, fulgeră!🌦🌧⛈ Dar…este Danemarca, țara înconjurată din trei părți de apă! Uneori suflă vântul așa de puternic…Dar mie îmi place țara asta!❤️🇩🇰 Sunt multe de spus despre Danemarca. Plătești taxe, dar primesti banii înapoi dacă ai plătit prea mult! Sistemul medical este total gratuit, nu trebuie să scoți bani din buzunar pentru o operație! Dacă ai programare pentru investigații medicale și nu-ți convine pentru că e peste una, două sau trei luni, poți suna la Biroul pentru pacienți și ei se străduiesc să te trimită în altă parte, mai devreme.Toți sunt politicoși și nu încearcă să „se dea mari”, chiar daca sunt oameni cu situație sau poziție socială. Aici nu sunt toate roz, dar măcar nu se „cosmetizează”! Și…Primul Ministru nu este unul care nu este în stare să vorbească corect limba maternă! 

Birocrația este un cuvânt pe care danezii l-au uitat!

🌎 Da, așa am zis și eu: „ăștia au garduri doar ca să aibă de ce să-și proptească bicicleta!”

🌎 Nu spun că totul este perfect! Sunt mulți care trăiesc din ajutorul social, deși sunt tineri și ar putea munci (eu muncesc, deși am 61 de ani și îRomania am fost pensionata când aveam 52 de ani), dar statul te ajută, nu te jecmănește! Birocrația este un cuvânt pe care danezii l-au uitat! Aproape tot se poate rezolva de acasă, cu computerul. Ai cumpărat o mașină? Pleci acasă cu ea, cu plăcuțele de înmatriculare! Schimbul de proprietar al mașinii se face tot pe computer. Asigurarea…la fel! Cardul bancar îți vine acasă, în plic. La fel și permisul de conducere, pașaportul sau „yellow card”-ul (un fel de ID care conține un CNP, numit CPR, adresa ta și adresa doctorului de familie). Încă ceva! Băncile nici nu mai lucrează cu numerar! Poți retrage numerar doar de la ATM, unde poți „scoate” și valuta, dar…o și poți înapoia!

🌎 Știu, am stat acolo 1 an și fiica noastră este acolo studentă. Până și cazierul l-am obținut online, mașina am cumparat-o și mi s-a parut ciudat că în 10 minute aveam totul ok și mi s-a spus că totul vine prin poștă, iar după ce am adus mașina în țară am trimis numerele, iar în 7 zile primisem înapoi taxa de drum și asigurarea nefolosită. Din păcate, pentru noi astea sunt minuni, dar de fapt ar trebui să fie chestii normale și în țară. La SKAT (Finanțe) ne-am dus ca să vedem dacă putem circula mai mult timp cu mașina noastră cu numere RO. Am stat acolo o jumătate de oră, până ce am aflat că acolo te duci doar dacă te cheamă ei, în rest totul e telefonic sau online. Sistemul nu este bine pus la punct, este SUPERbine pus la punct. Unii compatrioți mai comentează împotriva sistemului, dar pot spune că autoritățile daneze sunt extraordinar de corecte (și normale, dar mulți nu înțeleg asta 😐 ). Am fost și anul ăsta acolo și voi vizita țara aceea cu drag, oricând. Și casa am cumparat-o plătind online😊 de acasă.

Zic și eu: ➡️ Aici sunt niște vorbe care mi-au făcut mare plăcere. Treaba asta cu căutatul perfecțiunii e discuție amplă și interminabilă. E mai important să căutăm perfectibilul. Până la urmă, ideea e să facem tot ce putem, cu ce avem, acolo unde suntem (era un citat, dar asta e tot ce am reușit să reproduc). Și mai multe nu mai zic, ce aș mai putea spune?


Sistemul de reciclare trebuie implementat și în România.

🌎 Cât privește reciclarea…Da, sistemul este foarte bun, toate ambalajele (sticle, pet-uri, doze) care sunt marcate, se pot returna în automatele speciale care se găsesc în mai toate magazinele, nu numai în super și hipermarket-uri. Celelalte, nemarcate, merg în containerul pentru sticle, plastic și aluminiu.

🌎 Sistemul de reciclare trebuie implementat și în România. Da, e adevărat, problema ca infrastructura nu e dezvoltată pe acest sistem, avem nevoie de ambiție din partea autorităților, însă dacă nu e șpagă, nu se poate în Romanica. Plus că trebuie înființate anumite insituții care la rândul lor vor păpa din bugetul statului care e cum e. Totuși, problema este reciclarea de după…nu doar colectarea. Să ne înțelegem colectarea nu e același lucru cu reciclarea, iar bani care se primesc din pet-ul introdus în aparat vine din valoarea reciclată a acestuia. În plus, noi nu avem sisteme de reciclare, noi nu avem nici sisteme de colectare selectiva bine puse la punct. Se poate, dar nu există voință…la noi sunt hoți care zburdă liberi și spăgari 😉

Zic și eu: ➡️ Nici nu știu ce sentimente mă mai încearcă în privința reciclării. În Danemarca, sistemul este foarte bine pus la punct. Normal că te încurajează să reciclezi. Dacă nu din spirit civic, măcar pentru a-ți recupera banii dați în plus în momentul în care cumperi suc / bere la PET / doze de aluminiu. Îmi vine să…râd?! când îmi amintesc de afișul mare din fața hypermarket-ului KAUFLAND. Au introdus și ei un aparat care să „susțină” colectarea de bidoane de plastic și doze de aluminiu. Știți ce ofereau în schimbul a minim 6 produse aduse pentru reciclare? 15% discount la o anumită firă de cârnați. Punct.


Nici un polițist nu te va opri în trafic nejustificat. 

🌎 Încă ceva despre școală! Ar trebui să vizitezi o școală, să vezi copiii în ciorapi, în clase sau pe holurile scolii (încălțările sunt pentru afară!). Aici, nu toți vor să aibă o diplomă, iar părinții nu țin morțiș să-și vadă odraslele la liceu sau facultate. Și școlile tehnice sunt bune! Elevii își fac majoritatea temelor la școală, acasă nu au prea multe teme. Se organizează „serbări” în sala de sport a școlii, adevărate spectacole, în cadrul cărora copiii sunt actori, cântăreți și dansatori. Copiii se duc la școală cu bicicleta, dar numai după ce sunt instruiți și testați de către polițiști. Hmm, polițiștii…Nici un polițist nu te va opri în trafic nejustificat. Polițiștii sunt politicoși si, dacă cei opriți nu vorbesc daneza, conversează în engleză.


Peste tot vor încerca să îți pună bete în roate dacă ești mai bun și ieși in evidență.

🌎 Eu am o altă părere și am să punctez:

1. Am studiat în Danemarca timp de 2 ani, pe care îi regret pentru că nu am avut nimic de învățat de la acești zisi profesori, nu aveau habar de ce predau, dacă aveai o întrebare se consulta cu Mr. Google. 

2. Corupție exista în Danemarca (ex Danske Bank, fraudă fiscală de sute de milioane de euro, amendă un miliard de euro). Fraudă fiscală găsești la fiecare colț de stradă și sunt o sumedenie de exemple. 

3. O ultimă întâmplare neplacută mi-a fost făcută de către corupția de Skat (instituția care îți controlează viata : venituri, cheltuieli, taxe, mașină, firmă etc). În urmă cu 3 luni eu împreună cu un prieten am câștigat un contract de subcontractor cu cea mai mare firmă de transport din nord, am avut răgaz doua săptămâni pentru a ne face firmele (o firmă în Danemarca se face în 24 ore sau 3 zile). Problema a fost că fostul șef a aflat de situația noastră și s-a jurat că nu o sa ne facem nimic (lucrurile astea ne-au fost transmise de un fost coleg) și așa s-a întâmplat, timp de două săptămâni am așteptat ca cineva sa preia dosarul, sunând zi de zi, după două săptămâni a fost preluat de unul Petrică (Peter) care nu prea era la munca (așa susțineau colegii). Suspect fiindcă eu și prietenul meu aveam dosarele la el, chiar dacă am aplicat pentru firmă în zile diferite. Firmele au fost făcute după o lună de zile, după insistențele contabilului nostru, care ne-a spus că este suspect. După toată chestia asta, aflu că în Danemarca funcționarii publici din Skat iau mită de la anumiți angajatori ca să împiedice niște foști angajați să își facă firme. La noi totul s-a legat, dar nimeni nu răspunde din Danemarca fie vorba de skat, doctori etc.

4. Sistemul medical este dotat de ultimă generație, dar păcat că dacă te duci la urgențe, ai frumoasa surpriză să afli că doctorul de garda cere părere lu’ Mr Google asupra unui diagnostic… Aici sunt multe exemple de copii români decedați din prostia și nepăsarea doctorilor.

5. Poliția dotată, dacă raportezi un furt de mașină îți iei adio, că nu fac absolut nimic.

6. Au infrastructura rutiera foarte bună, păcat că danezul este șofer de weekend. Și nu o spun eu, ci FDM-ul. De exmplu, pe autostradă, la limita de 130 km/h o sa ai surpriza să dai de persoane care merg cu 80 km/h. și plus multe alte cazuri.

7. Danezul are salariul diferit față de un internațional și ești tratat ca un sclav.

8. Am avut șansa să stau de vorbă cu un ziarist din Copenhaga, care îmi spunea că nu înțelege de ce compatrioții lui sunt așa rasiști cu oamenii care vin să lucreze, legal, cinstit și îi tratează cu un mare dispreț și își cerea scuze… 

🌎 Peste tot în lume e la fel! Peste tot vor încerca să îți pună bete în roate dacă ești mai bun și ieși in evidență. Oriunde te afli în lume trebuie să lupți ca să obții ceva. Nu cred că în Dk e perfect pentru că nicăieri nu e, dar cu siguranță e mai bine ca în multe alte țări. Măcar aici mai miști ceva, chiar dacă te mai lovești și de uși închise, dar sunt alte țări în care oricât te-ai zbate nu găsești nici o portiță.

Zic și eu: ➡️ Nici nu puteam să zic mai bine.


Stresul este tratat medical, ca orice altă boală. 

🌎 Danezii sunt fericiti. Nu sunt stresați. Stresul este tratat medical, ca orice altă boală. Trăiesc și stiu să se bucure de orice lucru mărunt. Zâmbesc mereu la interacțiunarea cu alte persoane. Ca român in Danemarca, fiecare vede lucrurile din perspectiva sa, din experiențele prin care a trecut și de mediul în care trăiește. Și cât despre corupție, abuzuri, criminalitate, sistem social, medical, etc. nu există țară fără probleme în aceste domenii, dar eu nu am trecut prin situații de genul și sper să nu am de-a face nici în viitor. În orice caz, personal, e mult mai bine ca în România.

🌎 Mie nu îmi par fericiți deloc. 😉

🌎 Poate în zona în care ești tu nu sunt fericiți, dar și aparentele pot să înșele. Vorbește cu ei și vezi ce îți zic de ei și de țara lor – ar pleca în altă țară ca și noi, românii, de exemplu (sunt multe alte nații care părăsesc țara natală pentru mai bine) Eu sincer, nu le ridic statuie. Dar am întâlnit oameni printre ei care m-au ajutat, deci nu pot spune că toți sunt rasiști, cum nu pot spune nici despre români că toți sunt hoți și răi, dar padure fără uscături nu există.


Danemarca. Închide ochii și visează. Acum trezește-te și îndeplinește-ți visul!

Spread the love
By Amalia

Ma bucur ca ai citit articolul si sper ca ti-a placut. Tu ce ai de zis despre asta?
Ne vedem in comentarii!

7 replies on “Danemarca. În căutarea fericirii.”

Rodica Iorgasays:

Cea Mai mare greseala a vietii mele!Rasismul si discreminare la el acasa.Nu iti poti trai viata dupa propriile intuitii!Totul iti este dictat .Asta trebuie sa faci,mananci ,etc.O bataie de joc !

Marius Bsays:

Bună Amalia și felicitări pt articol. Foarte frumos făcut. Eu as vrea sa scriu despre ce am citit, văzând ca părerile sunt împărțite, cum e și normal, ca pe lângă toate beneficiile și „minunile” întâlnite aici, eu ma simt foarte liniștit și relaxat. După câțiva ani locuiți în Dk am început sa ma schimb, cum e și normal, și vizitând România încep parca încet încet sa plac Danemarca mai mult.

Iti multumesc, Marius! Asa mi-a părut și mie Danemarca. Simplă. Relaxată. Liniștită. Mi-a plăcut și o revin anul acesta într-o mică escapadă, de data aceasta în zona capitalei. Mult succes în continuare! 🙂

Mi-a plăcut foarte mult articolul, ai muncit mult la el. Felicitări! Ca imigrant în Irlanda pot spune că am rezonat cu majoritatea participanților la sondajul tău, atât la păreri bune cât și la cele mai puțin bune. Concluzia mea e: conjunctura e importantă- cu cine ești, în ce grupuri te învârți, ce job ai, ce recomandări și ce aptitudini, cât ești de flexibil, și altele. Te pup!

Multu’ frumos pentru apreciere. Sa stii ca mi-au fugit ochii scriind articolul asta, a fost destul de complex si anevoios, pe alocuri. Dar mi-a placut, nu pot sa ma plang. E fain tare cand poti sa vezi toate fetele unei monede, sa nu crezi ca totul e numa’ lapte si miere (app. de asta, total off topic, am citit azi o chestie, cica daca totul ar fi doar lapte si miere, in jurul nostru ar fi numai vaci si albine). Revenind, e clar ca totul tine de conjunctura, de tine, dar si de altii. Si uneori, si de un strop de noroc. Iar daca lucrurile nu merg bine pe termen lung, frumusetea e ca miscarea te poate ajuta sa gasesti ceva potrivit tie. Vorba aia, nu stau pe loc, ca-mi sta norocul. Te imbratisez cu drag!

De cate ori am vazut ca nu-mi e bine si am vrut sa schimb nu am fost lasata. De soarta, pe altcineva nu pot invinovati. Uite, de ex, de mai bine de 3 ani stam in zona rurala. Transport 0, spre orice destinatie. Am dat de permis, am aflat ca sunt insarcinata. Timpii de asteptare pentru examen sunt de ordinul lunilor. N-am trecut, emotii cat casa si burta imensa! Buna asta cu vaci si albine! :))

Uneori vedem lucrurile rele ca un capat de tara. Dar asta pe moment. Viata are un fel al ei de a le potrivi pe toate. Nu-i timpul pierdut cu permisul, si eu vreau sa fac asta anul acesta. Hugs 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *