Pot câinii să mănânce ciocolată și ce se întâmplă dacă o fac? Am rugat echipa de la Cabinet veterinar Valu să ne raspundă la aceste întrebări și să ne spună cum să avem grijă de animăluțul de companie pentru ca acesta să se mentină sănătos și fericit.
In caz ca nu stiai (nici tu), exista un ingredient toxic in ciocolata, numit teobromina (asemanator cafeinei), care pentru caini si pisici poate fi otravitoare. Aceasta substanta se gaseste in mod natural in boabele de cacao, iar cantitatea acesteia depinde de tipul ciocolatei in sensul ca o ciocolata mai inchisa la culoare tinde sa contina cantitati mai mari, dar nu este exclus ca aceasta substanta sa existe si in lapte ori ciocolata alba.
Stiu ca uneori iti vine sa-i dai cainelui tau cate putin din ceea ce mananci tu, pentru ca are privirea aia blanda, dar te rog, pentru binele lui, abtine-te! Cateii si pisicutele voastre nu pot digera mancarea consumata de noi, iar ceea ce pentru tine poate fi un deliciu, pentru ei poate insemna un mare chin.
Cabinet veterinar Valu: cat de multa ciocolata este toxica pentru un caine?
Cabinet veterinar Valu recomanda sa nu dati cainelul dumneavoastra ciocolata sau produse care contin ciocolata, insa daca acesta a reusit sa manance, trebuie sa stiti ca greutatea cainelui este esentiala. Doza de teobromina la care are manifestari toxice in organismul cainelui este de 100-150 miligrame pe kilogram de greutate corporala, asa ca daca aveti spre exemplu un Labrador care cantareste 30 kg, aproximativ 3 grame de teobromina s-ar putea dovedi fatal. Pentru un caine de talie mica, precum un West Highland Terrier care cantareste doar 10 kg, cantitatea de teobromina fatala este cu doua treimi mai mica.
Asa cum spuneam, cantitatea de tebromina difera in functie de tipul ciocolatei, dupa cum urmeaza:
– Ciocolata amaruie, de menaj, cea mai inchisa la culoare: 16 mg/g
– Ciocolata amaruie normala, pentru consum: 5,5 mg/g
– Ciocolata cu lapte: 2,4 mg/g
– Ciocolata alba: 0,01 mg/g
Cabinet veterinar Valu ne indica semnele de intoxicare cu teobromina la animalute
Consumul de teobromina afecteaza in principal inima animalului de companie, sistemul nervos si rinichii, iar simptomele se vor produce intre 4 – 24 de ore dupa ce cainele a ingerat ciocolata (perioada de manifestare depinde de greutatea si de marimea cainelui).
Semnele pe care le vedeți depind de cantitatea de teobromină care a fost consumată.
Un Labrador care a mancat 200 g de ciocolata cu lapte o sa aiba probabil stomacul deranjat si va vomita. La 500 g, cel mai probabil ca problemele cardiovasculare si un ritm al batailor inimii foarte puternic. Consumul de 750 g poate duce chiar la convulsii.
– In doze mai mici, semnele includ vărsături și diaree, care pot fi severe.
– In doze mai mari, semnele includ, pe langa varsaturi si diaree, o neliniste accentuata, o rigiditate musculara, miscare necoordonata, convulsii si in cazuri foarte severe, pierdere constientei. Inima poate fi afectata la doze mari, ritmul cardiac creste simtitor, iar cainele poate suferi un ritm neregulat. Toate aceste simptome pot provoca probleme serioase cainelui dumenavoastra, si necesita evaluare si tratament de urgenta din partea specialistilor din cadrul cabinetului veterinar Valu.
Daca banuit ca animalul dumenavoastra de companie a mancat ciocolata, sunati imediat medicul veterinar.
Despre tratamentul pentru otravirea cu ciocolata
Nu exista din pacate un antidot pentru teobromina. In cele mai multe dintre cazuri, medicul ii va administra un tratament care sa-l faca pe animalut sa vomite. De asemenea, se fot efectua masuri precum spalaturi stomacale si-i pot administra carbune activ pentru a absorbi cat mai rapid orice urma de teobromina din intestine. Animalutul poate necesitata si alte tratamente, in functie de diagnosticul pus de catre medicul veterinar.
Chiar in cazuri mai grave, cand cainelui i se pot aplica fluide intravenoase, o medicatie pentru controlarea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale si a convulsiilor, pronosticul poate fi favorabil, chiar si pentru cei care au mancat cantitati mari, insa cu o conditie importanta – tratamentul sa fie administrat cu promptitudine, la o perioada cat mai scurta dupa ingerarea ciocolatei. Asa ca fiti atenti la alimentatia acestuia si reactionati cat mai prompt la primele semne pe care le observati!