Mi-am dat seama recent că eu fac parte din generația LOL, BRB, ASL PLS (acoronime care btw sunt pe moarte, fiind folosite din ce în ce mai puțin în conversațiile scrise), din generația celor care mergeau la sala de internet, cu 1 leu/h și pierdeau câteva ore bune după școala (în cele mai multe dintre cazuri) pe Mirc, care mai apoi au trecut la Yahoo Messenger.
Cu cel din urmă, treaba s-a complicat puțin, pentru că aveai o listă întreagă de simboluri/emoticons, pe care le puteai folosi în funcție de conversație, dar pe care trebuia să le găsești extrem de rapid pentru a mențne relevanța discuției.
Îmi amintesc și acum cum mi-am făcut o listă la finalul caietului studențesc de istorie cu simbolurile celor mai frecvente emoticonuri, pentru că eu niciodată nu găseam emoticonul ăla pe care voiam să-l adaug.
Nebunie mare cu emoji în ultima vreme!
Pentru cei care nu au aflat încă (?!!!?) ce sunt emoji, ei bine, este destul de simpu – sunt simbolurile animate pe care toată lumea le folosește, pe care le putem vedea inclusiv în reclamele autohtone de la TV (reclamele de la Vodfone, care promovează internetul mobil cu enșpe mii de gb trafic).
De unde și până unde EMOJI?
Simbolurile emoji au apărut în Japonia, fiind inventate de către Shigetaka Kurita, care se pare că a fost inspirat din emisiunile meteo, care utilizau mici pictograme pentru a ilustra starea vremii. În japoneză, emoji înseamnă „cuvinte sub formă de poză”.
Versiunile inițiale inventate in 1999, pe când Shigetaka lucra într-o companie de telecomunicații, erau cu mult diferite față de simbolurile mari și galbene din prezent.
Shigetaka și-a dat seama de potențialul de dezvoltare pe care îl are internetul mobil, dar în același timp a realizat faptul că numărul limitat de caractere sau necesitatea unui timp de reacție mai mare în conversații reprezintă un mare minus, așa că a creat simboluri care să poată înlocui anumite activități, acțiuni și emoții.
Generația celor care vorbesc fluent emoji
Cu toate eforturile depuse de către înițiatori și de către susținători, după mai bine de 10 ani de muncă în dezvoltarea sa ca limbă internațională articifială, care ar fi trebuit să faciliteze înțelegerea între oameni, indiferent de naționalitate sau limba vorbită, se pare că ESPERANTO nu a reușit să aibă atâta succes precum limbajul (aproape) universal – EMOJI.
Totuși, folosirea EMOJI este o armă cu 2 tăișuri. Chiar dacă reușești să te exprimi mai rapid în anumite situații, asta nu înseamnă că ești 100% coerent în ceea ce vrei să comunici. De cele mai multe ori prefer cuvintele pentru a fi sigură că mesajul meu este corect înțeles, însă alternez cu emoji, ca o completare.
Și pentru că-mi place să las ce e mai bun la final, 2 lucruri vreau să vă mai spun:
- S-a inventat tastatura EMOJI, cu care nu trebuie să mai deschizi niciun tab pentru a folosi aceste simboluri.
- A apărut Biblia tradusă în… EMOJI.
Iată un scurt preview: