Când te afli în A și ești cu ochii pe B, linia pare infinit de mare.
Poate te-ai fi așteptat să mergi în linie dreaptă pe direcția A-B, dar ce să vezi? Viața îți șerpuiește traseul! Ba spre stânga, ba spre dreapta. Ba un pas înainte, ba 2 înapoi.
O să-ți pară o nebunie ce o să zic, dar…
Un drum care urmează un traseu șerpuit, și nu o linie dreaptă, este de cele mai multe ori singurul care te duce către atingerea obiectivelor, unul câte unul.
Pentru că drumul șerpuit de la A la B este, în esență, un drum al evoluției personale, în care suntem nevoiți să învățăm niște lecții importante, pe care ulterior să le folosim pentru ca drumul să nu mai pară atât de tumultos.
Lecția despre răbdare, lecția despre transformarea eșecului în avantaj, lecția despre optimism și anduranță când totul pare pierdut, lecția despre cele mai grele alegeri, dar cu cele mai mari satisfacții pe termen lung. Mai ziceți și voi câteva, știu că nu vă sunt străine!
Da, calea spre succes este dificilă.
Îndeplinirea viselor durează mult, ideile îți sunt respinse, oamenii te dezamăgesc, faci greșeli, te simți singur și învins.
Te confrunți cu tot felul de obstacole, cu situații neașteptate, cu ocolișuri pe care trebuie să le faci, iar GPS-ul tău este defect. Nu mai știi încotro s-o iei, apeși frâna și ușor-ușor scazi viteza.
Nu te opri!
Do it badly; do it slowly; do it fearfully; do it any way you have to, but do it. ~ Steve Chandler
În lipsa GPS-ului, un singur lucru te va ghida – PERSEVERENTA
Perseverenta nu este o trăsătură de caracter.
Este alegerea să nu te oprești, să sapi mai adânc și să acționezi atunci când toată lumea pare a fi împotriva ta. Fă ceva, orice, dar nu sta pe loc.
Este dorința de a depăși epuizarea, împotrivirile, circumstanțele neplăcute.
Este curajul de a munci din greu și de a fi gata oricând să o iei de la ZERO.
Este lecția la care trebuie să revii de fiecare dată când simți că nu mai poți și-ți vine să renunți.
Știi ce merge mână în mână cu perseverenta?
Rabdarea și autocontrolul
A persevera și a menține focusul pe obiectivul final, le implică pe amândouă. Fie că vorbim despre un proiect pentru job sau facultate, sau chiar despre coacerea unei prăjituri, (yum!) cu răbdare și autocontrol, vei aștepta ca prăjitura să fie gata în loc să mănânci aluatul, iar asta înseamnă că te vei bucura de o delicioasă prăjitură și nu te vei procopsi cu o durere de stomac. Am dus-o iar în zona prăjiturilor, ce sa-i fac? 😀
Iar răbdarea și autocontrolul sunt ca mușchii – cu cât îi folosești mai des, cu atât mai puternici vor deveni. Da, uneori e greu să ai răbdare să citești o carte de specializare și poate ar fi mai simplu să pierzi vremea pe YouTube, ori nu te poți abține să nu mănânci și prăjitura aia, dar rezultatele sunt infinit mai satisfăcătoare pe termen lung. Deciziile greu de luat pe moment îți vor aduce cele mai bune rezultate în timp.
Perseverenta înseamnă într-o oarecare măsură, speranță
Nu prea se pupă munca pe brânci cu speranța? Dacă e să privim din alt unghi, perseverenta este o formă de a trăi în anticipare, gândind, sperând și dorind ca ceva extraordinar să se întâmple prin acțiunile tale. Și trăind astfel, cot la cot cu nesiguranța, a fi perseverent într-o lume plină de agresiune, unde abuzul este normalitate (nu intrăm iar în politică, da?) este ca și cum ai râde în fața tuturor celor ce le inițiază.
***
DECALOGUL PERSEVERENȚEI
1. Muncește mult
Talentul fără muncă susținută, este inutil. Pe orice față ai întoarce-o, nu este nicio scurtătură între talent – dorință – rezultat. Așa că, dacă așteptai să te îmbogățești peste noapte sau să slăbești în 5 zile tot ce ai acumulat în ultimii 5 ani, îmi pare rău că trebuie să te dezamăgesc 🙂
2. Dă pe ”off” vocea împotrivirii interioare
Știi și tu, e cea care îți spune să mai stai puțin în pat în loc să mergi la jogging. Vocea interioară te vrea în siguranță, iar asta înseamnă de cele mai multe ori că nu te va lăsa să ieși din zona de confort. „Nu pot, nu va funcționa, e o idee proastă, nu sunt destul de deștept, nu merit asta” Răspunde-i prin acțiune și dovedește-i că nu are dreptate!
3. Verbul „a face”? Pune-l în practică!
Dacă vrei să pictezi, pictează. Dacă vrei să fii scriitor, scrie. Dacă vrei să fii doctor, mergi la Facultatea de Medicină. Odată ce ai trecut de linia de START, deja ești mult mai aproape de linia de FINISH.
4. Menține-ți entuziasmul
Este esențial să ai tot timpul în minte motivația pentru care faci tot ceea ce faci. Vizualizează rezultatul și fă pas după pas, pas după pas. Ai grijă să ai în jurul tău oameni pozitivi, optimiști, care să-ți dea, atunci când ai nevoie, un boost de energie pentru a continua ceea ce faci.
5. Asumă-ți anumite riscuri
Că tot ziceam de zona de confort, ieși din zona tărâmului cunoscut și pășește cu originalitate și curaj acolo unde nu a mai fost nimeni. Te sperie că ești singur împotriva tuturor? Așa apare inovația!
6. Fii adult
Sentimentul de vină și scuzele nu își găsesc locul. În schimb, asumă-ți responsabilități și fii dispus să faci tot ceea ce este necesar pentru a-ți îndeplini obiectivul. Vezi punctul 1. și 3
7. Depășește-ți limitele
Scrie și articolul ăla, mai pune 10 minute pe cornometru și continuă exercițiile fizice, nu lăsa pe mâine apelul important pe care trebuia să-l dai! Fii propria concurență și încearcă să te autodepășești. Dar vezi punctul 8.
8. Relaxează-te
Depășirea limitelor nu înseamnă epuizare. Relaxarea fizică și mentală sunt aspecte fără de care îți va fi foarte greu să reușești pe termen lung. Iar o minte relaxată va lua decizii mult mai bune decât una supusă stresului și presiunilor intrinsece.
9. Nu renunța
You never know what’s around the corner. It could be everything. Or it could be nothing. You keep putting one foot in front of the other, and then one day you look back and you’ve climbed a mountain. ~Tom Hiddleston
10. Renunță
Stai, nu te pripi să tragi concluzii 😉
Ce anume te trage în spate și nu te lasă să evoluezi? Unde pierzi timpul, cu ce risipești energia? Închide televizorul, jocurile, serialele (știți voi!), pa-pa alcool, junkfood și adio procrastinare! Lasă dezamăgirea eșecului, resentimentele și furia în urmă. Acceptă susținerea celor care sunt alături de tine. Pune toată energia în obiectivul tău!
Ești pregătit.
Pornește!
Nu mâine, nu de luni, nu de la 1 ianuarie.
Acum!
Și uite și 10 dintre cele mai bune citate inspiraționale, care să te ajute să dezvolți sau să menții activă persuasiunea :
Calvin Coolidge:
”Nothing in the world can take the place of persistence. Talent will not; nothing is more common than unsuccessful men with talent. Genius will not; unrewarded genius is almost a proverb. Education will not; the world is full of educated derelicts. Persistence and determination alone are omnipotent. The slogan Press On! has solved and always will solve the problems of the human race.”
***
Barack Obama:
”Making your mark on the world is hard. If it were easy, everybody would do it. But it’s not. It takes patience, it takes commitment, and it comes with plenty of failure along the way. The real test is not whether you avoid this failure, because you won’t. It’s whether you let it harden or shame you into inaction, or whether you learn from it; whether you choose to persevere.”
***
B.F.Skinnr:
”A failure is not always a mistake. It may simply be the best one can do under the circumstances. The real mistake is to stop trying.”
***
Robert Collier:
”Success is the sum of small efforts, repeated day in and day out.”
***
Mary Anne Radmcher:
”Courage doesn’t always roar, sometimes it’s the quiet voice at the end of the day whispering I will try again tomorrow.”
***
Jim Watkins:
”A river cuts through rock, not because of its power, but because of its persistence.”
***
John Quincy Adams:
“Patience and perseverance have a magical effect before which difficulties disappear and obstacles vanish.”
***
Thomas Edison:
“Our greatest weakness lies in giving up. The most certain way to succeed is always to try just one more time.”
***
Walter Elliott:
“Perseverance is not a long race; it is many short races one after another.”
***
Winston Churchill:
“Never, never, never, never give up.”