Colegu’, lumea asta ne vrea docili și la locul nostru! Și nu-i vina alor noștri că ne-au indus această supunere, că și ei, săracii au fost crescuți la fel și ne-au transmis exact ce au crezut ei că-i mai bun.
Două cuvinte care ne duc în stări periculoase: siguranță, confort. Când or zbura porcii, o vorbă deseori folosită, menită să ne dea înapoi.
Dar eu zic că acum trăim vremurile în care responsabilitatea noastră e să căscăm bine ochii și să dăm din mâini până ajungem la mal. Să îndrăznim să dansăm cu fricile noastre. Pentru noi și pentru cei care ne vor urma.
***
Am rezonat 100% cu cartea asta a lui Seth Godin. Știți deja din articolul trecut că mă dau pe spate ilustrațiile colecției Joie de Vivre ale editurii Baroque Books & Arts. Și aceasta, realizată de Cristiana Radu, sub concepția grafică a editurii a avut acel quelque-chose care m-a făcut s-o trimit direct în coșul de cumpărături și de atunci, în mâinile mele a stat vreme de 2-3 săptămâni. E genul ăla de carte pe care nu o poți citi doar așa, să zici că ai mai citit o carte, ci stai cu agenda și pixul în mână pentru a nota câteva idei. Ehe, dacă ar fi fost să trec pe agendă tot ce mi-a plăcut la cartea asta, aș fi umplut-o fără doar și poate. Așa că m-am limitat la câteva dintre cele mai relevante pentru mine.
Si tu poti sa zbori – despre viclenia din spatele legendei lui Icar
Legenda spune că Dedal a construit pentru el și fiul său Icar câte o pereche de aripi pe care le-a lipit cu ceară. În încercarea sa de a evada din labirintul în care fusese ținut captiv de către regele Minos, Icar s-a înălțat cu tot entuziasmul specific vârstei, fascinat fiind de zbor, prea aproape de soare. Așa cum era de așteptat, aripile au cedat sub efectul căldurii, iar Icar a căzut în mare, unde și-a găsit sfârșitul.
Morala?
Nici prin gând să nu-ți treacă să nu-ți asculți tatăl, să nu-ți asculți regele (superiorul), că vezi ce pățești. Nu îndrăzni să visezi și nu îndrăzni să le pui în practică, nu ai șansă de reușită. Stai cuminte în zona ta de confort.
Ce nu spune legenda?
Se pare că ar mai fi existat o parte a acestui mit, în care Dedal si-ar fi atenționat fiul să nu zboare nici prea aproape de mare, căci aripile s-ar fi udat, iar rezultatul ar fi fost identic. În timp, societatea a eliminat această informație secundară, pentru că ar fi fost un îndemn la ieșirea din mediocritate. Deci nu zbura prea aproape de soare, dar nici prea aproape de mare. Totul are alt sens acum. Precauția nu este identică cu mesajul de a nu-ți urma visele.
Bine ați venit în economia conexiunii
Am stat mult cu pixul și agenda în mână la partea despre noua economie a conexiunii în care am intrat (de mult). Seth Godin vorbește despre economia industrială și sistemul capitalist și face o pledoarie relevanta asupra motivelor pentru care ele nu mai funcționează în prezent. Totodată, economia conexiunii se bazează pe crearea de valoare în orice tip de activitate, unde resursa cea mai de preț este efortul, munca emoțională, „creatoare de artă”. Pentru autor, arta joacă un rol foarte important, dar nu arta văzută în sens strict, tradițional, asa ca…
Uită de Dali…
In economia conexiunii, arta este acțiunea care rezultă din pasiunea cu care faci un lucru, oricare ar fi el. Nou, autentic, important. Acestea sunt atributele principale după care te ghidezi în economia conexiuni, în care cei cărora le pasă de ceea ce fac devin artiști.
„Curajul înseamnă să ne spunem povestea, fără să fim imuni la critici.” Brene Brown
Cui recomand „Si tu poti sa zbori” de Seth Godin?
Este o carte pentru cei pasionați de marketing, dar și pentru cei care nu au tangențe cu domeniul. O carte pentru cei care preferă cărțile de dezvoltare personală, dar și pentru cei cărora nu le plac. E o carte pentru fiecare dintre voi, cei care aveți un vis, dar nu îndrăzniți să dați startul, pentru că frica dobândită vă paralizează. E o carte care vă dă aripi și vă spune să zburați cât mai aproape de soare, pentru că aripile nu sunt lipite cu ceară, ci cu conexiuni între oameni la fel ca tine. Iar în economia conexiunii, legăturile care au un sens sunt cele mai puternice.
Citate preferate
„Trei metode pentru a-ți îmbunătăți arta. Zboară mai aproape de soare. Permite-ți să fii vulnerabil în fața celor cărora le oferi arta ta. Caută să creezi legături.”
★
„Când ezităm să ne asumăm răspunderea, ne sabotăm arta. Renunțarea la obsesia noastră legată de ce s-ar putea întâmpla – poate că șefului nu-i va plăcea ideea, poate că piața o va respinge, poate că prietenii o vor considera stupidă – este o parte esențială a devotamentului față de artă.„
★
„Problema cu învinuirea sistemului este că știm că sistemul e defect. Învinuirea sistemului e cea mai la îndemână soluție, penrtu că te scoate din încurcătură. Dar dacă sistemul e defect, atunci de ce te bazai pe el?„
Și o să închei cu un citat din carte, pentru că-mi pare mie foarte potrivit:
„Am fost instruiți că e mai bine să avem dreptate decât să învățăm ceva, că e mai important să trecem examentul decât să facem o diferență și, mai ales, că trebuie să ne integrăm în cercul potrivit, acolo unde sunt oameni cu putere economică. A venit momentul să te ridici și să ieși în evidență.”
Voi cu ce temeri vă confruntați de nu vă lasă să zburați?
18 replies on “Cartea de azi: Si tu poti sa zbori | Seth Godin”
Adaugat pe Goodreads. Pare o carte interesanta si plina de lectii. Sunt tare curioasa ce mai spune prin ea.
Pare o carte din care toti am avea de invatat. Suntem incorsetati de reguli stupide si temeri si ne este frica sa ne intindem aripile…
Chiar daca am terminat marketingul recunosc ca nu am citit nici o carte in domeniu. Poate si pentru faptul ca nu am profesat deloc pe aceasta latura. Mi se pare o carte interesanta din care chiar avem ce invata
Despre Seth Godin am citit si voi mai citi multe! Este un om exceptional, iar cartile lui sunt must have! Am citit cateva despre business&marketing si nu imi pare rau!
Ma tenteaza sa o citesc!
Chiar o să o trec și eu pe listă, abia aștept să se termine sesiunea să mai citesc și ceva pentru sufletul meu 😀
Da… nu stiu ce semnifica zborul pentru mine. Visele mele s-au cam spulberat pe rand pt ca asa a vrut viata. Hai sa exemplific, sa nu zici ca exagerez. Primul logodnic a murit electrocutat la 2 saptamani dupa ce m-a cerut de nevasta. Al doilea a facut un avc letal pe salile tribunalului unde lucra la o luna dupa ce m-a cerut de nevasta. N-am mai vrut niciodata sa zic „da” si a treia oara…
Frumoasa recenzie cu o carte interesanta. As dori s-o citesc.
zboara mai aproape de soare, un indemn bun, dar cu prudenta, daca zbori prea aproape risti sa-ti arzi aripile. Cantaresti posibilitatile intai zic eu!
Așteptam recenzia asta. Eu mă simt protejată în zona mea de confort și mi-e greu să mă desprind. Teama de eșec este cea mai puternică. Dorința mea de a fi cât mai aproape de perfecțiune o alimentează constant. Am spus-o, de data asta mi-am asumat-o. Frumoasă recenzie! Te pup.
O carte tare interesanta. Am mai auzit de acest autor si mi se par interesante titlurile cartilor scrise de el.
„e mai important să trecem examentul decât să facem o diferență” E foarte adevarat. Si chiar se aplica si in sistemul nostru de invatamant. Si eu am picat un examen doar pt ca refuz sa invat pe de rost. Nu suntem invatati sa gandis, ci trebuie sa ne supunem sa invatam „ce trebuie” fara prea multe intrebari. Pare o carete interesanta, mi-ar placea sa o citesc
Cred ca mi-ar placea si mie o astfel de carte, uneori nu strica sa mai prinzi aripi in orice domeniu.
Chiar pare o carte din care ai ce invata! Nu pot spune ca e exact genul meu, insa never say never!
Pare o carte interesantă. Dacă spui că este pentru oricare dintre noi cei care avem un vis dar nu îndrăznim, cu siguranță va găsi o arie largă de adepți.
M-am aflat în această situație dar am depășit-o. Știi însă ce am constatat? Că aceeași oameni care m-au ”învățat” să zbor mi-au tăiat aripile. So, atenție la neatenție!
Păi da, că există în noi un soi de competiție stupidă. Te încurajează să faci ceva, dar le e teamă să nu-i depășești la o adică. Și știi vorba aia, unii ne vor binele, dar tu ai grijă să nu îl dai. :))
Nu am citit această carte dar tu ai aici o super prezentare. E clar ca o trec pe lista 🙂
Carte pare tare interesanta, am adaugat-o in wishlist-ul meu de cărti! Abia astept sa o citesc si eu!