La Breaza, în atelierul Andei Mănescu, cea care a pornit această activitate de succes, se lucrează manual, cu pasiune și picepere ii traditionale deosebite, conform obiceiurilor transmise din generație în generație. Aici se respectă întru totul modelele vechi de sute de ani, creațiile finale bucurându-se de originalitate și o frumusețe aparte.
Ia însăși este o istorie transpusă pe pânză, fiecare model având o poveste proprie care ajunge să fie mai mult sau mai puțin cunoscută.
Mai multe despre aceste ii traditionale de la Breaza
Modelele de ie diferă de la o zonă a țării la alta, însa în ceea ce privește iile din Prahova, mai exact din zona Breaza, putem traduce simbolurile în felul următor:
– „roatele” semnifică abundență și perfectiune;
– „crestele” reprezintă suițurile și coborâșurile vieții, fiind asiciate cu crestele munților;
– „unghia Găii” este un model ce se poartă la ceremoniile în care se celebrează natura și viața, în general;
– „spicul de grâu” și „dovlecelul” simbolizează roadele pământului;
– „trecătoarea” sau „coronița” simbolizează trecerea vieții;
– ” alburile” și „ajururile” semnifică apele și puritatea;
– „steaua cu 16 țăpi” reprezintă cerul înstelat, Universul.
În prezent, iile sunt piese vestimentare foarte apreciate, purtate cu drag și mândrie. Cum altfel ar putea fi purtate, dacă nu cu dragoste pentru tradiția românească? Spre deosebire de însemnatatea pe care acestea o aveau în trecut, astăzi ele au fost transformate în articole de îmbracaminte casual, ce pot fi purtate și asortate la orice ținută, evidențiind frumusețea feminină.
Interesant mai este și faptul că în trecut îți puteai da seama de rangul pe care îl are o femeie doar privind la ia pe care o poartă – dacă era căsătorita, divorțată, în doliu sau în căutarea iubitului – însă în zilele noastre, româncele au redefinit portul autohton popular, alegând modelele de ie în funcție de gusturi și nu de povestea pe care o spune ia în sine, întrucat această semnificație a ajuns să se piardă de-a lungul vremii.
Știați că regina Maria a României a ridicat ia la rang de valoare națională, aceasta devenind un “must have” al oricărei românce.
În atelierul de la Breaza sunt cusute cu pasiune ii traditionale autentice
Anda Mănescu a avut grijă ca tradiția să se respecte atunci când vine vorba de realizarea iilor de Breaza, dorind să ofere publicului larg articole originale, cu o mare însemnătate și valoare.
Astfel, în atelierul de la Breaza se coase respectându-se arhetipul, modelul tradițional specific zonei.
În prezent, aceste ii tradiționale sunt apreciate în funcție de alte criterii decât cele din trecut, iar dintre acestea enumerăm prețul, calitatea pânzei, complexitatea broderiei, modelul și culorile folosite, etc.
„Motivul «Creasta de cocoș», «Crestele munților» sau «Crestele de Breaza», acesta este modelul pe care l-au copiat indienii și chinezii cel mai mult. Noi putem să facem una pe lună, ei pot face mii pe zi. Cu trei ani în urmă, când tradiția noastră a revenit în modă, au început și replicile. Partea cea mai proastă este că noi nu avem modelele protejate de nicio lege, de niciun patrimoniu, de nimic. Nu sunt considerate patrimoniu național, așa că oricine poate să și le însușească. Nimeni nu precizează că aceste modele sunt românești și sunt din zona Breaza. Eu scot modele vechi, unicat de pe ii vechi, de pe bucățele de pânză, salvate de la bătrâne, le pun pe site și într-o lună-două, apar și replicile. Noi acum tot căutam portițe pentru a reuși să le înregistrăm cumva pentru ca atunci când sunt replicate, să se plătească o taxă la Consiliul Local, să poată beneficia și comunitatea de pe urma acestei valori locale. Modelele noastre ar trebui să intre în patrimoniul local al Brezei, pentru că sunt ale comunității. Lucrăm în acest sens cu «La Blouse Roumaine». Facem asta pentru a putea păstra identitatea, ca nu cumva să le înregistreze indienii și să spună că sunt ale lor, dacă noi nu avem o lege în sensul ăsta.“, ne spune Anda Mănescu.
De ce să porți ii traditionale?
Daca îți dorești în garderobă ii traditionale cusute manual și nu “replici” ale acestora, trebuie să fii cu băgare de seamă când le alegi, deoarece pe piața internațională au apărut copii ale iilor românești, realizate în China sau India. Bineînteles, calitatea nici nu se compară cu cea a iilor românești autentice.
„La o singură ie se lucrează cel puțin o lună. La Breaza, cusătura este manuală, de fapt totul se face manual – broderia, tivurile, ajururile, crețul de la gât, care nu poate fi imitat de nicio mașină, ceea ce justifică și prețul unei astfel de ii cusute de noi“, explică Anda Mănescu.
Iile nu se vor demoda niciodata. O ie românească va inspira întotdeauna dragostea pentru poporul și comunitatea de care aparținem. Cu fiecare ie autentică pe care alegem s-o achiziționăm, contribuim și noi, la rândul nostru, la perpetuarea tradiției românești.
One reply on “Alege să porți ii traditionale realizate cu pasiune în atelierul de la Breaza!”
[…] pe care le-am descoperit destul de recent. Legat de simbolistica lor, găsiți mai multe detalii aici. În atelierul de la Breaza, tradiția românească este dusă mai departe de către Anda Mănescu, […]